Anasayfa Teknoloji Uzaydaki İlk 3D Yazıcı!

Uzaydaki İlk 3D Yazıcı!

Geçtiğimiz Pazar sabahı yörüngeye fırlatılan ikmal roketinde bir de 3D yazıcı bulunuyordu.

NASA’nın ikmal kontratını alan iki firmadan biri olan SpaceX tarafından geliştirilen Dragon uzay gemisi, geçtiğimiz Pazar günü CRS-4 görev koduyla uzaya fırlatıldı. CRS-4, Dragon gemisinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gerçekleştirdiği dördüncü ikmal uçuşu oluyor. SpaceX bu uçuşlardan en az oniki tane gerçekleştirmekle yükümlü. Ancak bu dördüncü uçuşun çok özel bir kargosu da vardı. Sırf bu iş için kurulmuş olan Made In Space firması tarafından geliştirilen, uzayda çalışabilecek özel bir 3D yazıcı!

3D yazıcı uzaya gönderilmeden önce, düşük yerçekimi sağlayan uçakta test edilirken görülüyor
3D yazıcı uzaya gönderilmeden önce, düşük yerçekimi sağlayan uçakta test edilirken görülüyor

Bu yazıcı istasyonda çalışmaya başladığında, insanlık tarihinin dünya dışındaki ilk üretim faaliyeti de gerçekleşmiş olacak, yani hayli tarihi bir an. Şimdilik sadece plastik polimerlerden nispeten basit tasarımlar üretebilecek olan yazıcı, ileride gittikçe daha gelişmiş ve karmaşık modellerle değiştirilecek. Hatta ileride kullanılacak modellerin üretim kotalarının bir kısmı, bu konuda çeşitli deneyler yapmayı arzulayan şirketler için ayrılacak.

Şüphesiz uzay istasyonuna bir 3D yazıcı götürmenin temel amacı, yerçekimsiz ortamda üretim teknikleri ve malzeme bilimi konularında olabildiğince tecrübe edinmek. Buradan elde edilen bilgi ve birikim, gelecekte tüm dünya dışı tesislerde yerel ihtiyacı karşılayacak üretimin yapılmasında faydalı olacak. Olası Ay ve Mars üslerine malzeme göndermek yerine, çok gelişmiş 3D yazıcılar sayesinde her türlü materyali kullanarak üretim yapmak mümkün olacaktır. Hatta derin uzayı keşfe çıkan uzay gemilerine yerleştirilecek 3D yazıcılar, olası arıza ya da diğer sebepli ihtiyaç durumlarında personelin hayatını kurtarabilir.