Anasayfa Makale Akıllı Telefon Fotoğrafçılığı İçin 10 İpucu

Akıllı Telefon Fotoğrafçılığı İçin 10 İpucu

Dijital fotoğraf makinesi kalitesinde çekimler yapmak istiyorsanız bu makalemiz oldukça işinize yarayabilir. Akıllı telefon fotoğrafçılığı hakkında mutlaka bilmeniz gereken 10 ipucunu sizlere sunuyoruz.

Akıllı telefonunuzla kaliteli fotoğraflar çekebilmeniz mümkün. Birçok kullanıcı akıllı telefon satın alırken, kamera kalitesine de önem veriyor. Ancak bu kameranın çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa olsun, bir DSLR kalitesinde fotoğraflar elde etmek mümkün değil. Çünkü iki sınıf cihaz arasında büyük teknolojik farklar var.

Bu noktada, birazdan vereceğimiz 10 ipucu ile akıllı telefonunuzu daha iyi tanıyıp, nasıl daha kaliteli fotoğraflar çekebileceğinizi öğreneceksiniz.

Otomatik Çekim Modunu Kullanın

fotograf-cekim-tuyoları-001

Akıllı telefonunuzun otomatik çekim modunu bol bol kullanmayı unutmayın. Yüksek ISO oranında ne zaman çekim yapabildiğini ve diğer ayarları nasıl kullandığını iyice öğrenin. Bu sayede kameranın yetenekleri hakkında genel bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu bilgiler daha sonra ayarları kendiniz yapmak istediğinizde size hayli yardımcı olacaktır.

Varsayılan Ayarları Değiştirmekten Çekinmeyin

Eğer telefonunuzu kurcalamayı seviyorsanız, fotoğraf çekim ayarlarını değiştirmekten korkmayın. Her telefon kutusundan çıktığında, varsayılan ayarlara sahip olur. Aynı durum kamera ayarları için de geçerli. Eğer fotoğraflarda beyaz dengesinin bozuk olduğuna inanıyorsanız, kamera ayarlarına girip bunu değiştirin. Fotoğraflarınız düşük ışıklı mı çıkıyor? Ayarları kurcalayıp daha iyi kalitede fotoğraflar elde edebilirsiniz. Ayrıca flaş ayarlarını da keyfinize göre değiştirebilirsiniz. Bazı telefonların flaş özelliğinin ne kadar kötü olduğunu anlatmaya gerek yok.

Telefon kamerasının Ölçme (Metreleme) ayarları bazen doğru sonuçlar vermeyebilir. Birçok telefonda Ölçme ayarlarını değiştirebilirsiniz. Böylece fotoğraflardaki uzaklık-yakınlık sorunlarını da ortadan kaldırırsınız.

İyi Pozlama Almak İçin Sabit Durun

Çekilen fotoğrafların bulanık çıkmaması için telefonunuzu sabit tutmanız gerekiyor. Bunun için bir tripod satın alabilirsiniz. Piyasada uygun fiyata birçok akıllı telefon tripodu bulunuyor. Eğer satın almak istemiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit.

Fotoğrafları tek elinizle çekmek yerine, iki elinizi birden kullanın. Kollarınızı vücudunuza dik açıyla tutarsanız, sabit bir açı elde edersiniz. Ayrıca dirseklerinizi vücudunuza yapıştırdığınızda da aynı sabitliği sağlayabilirsiniz.

HDR Modundan Faydalanın

fotograf-cekim-tuyoları-002

Dinamik uzaklık, akıllı telefon kameralarının en büyük zayıflığı. Işığın kameraya olan uzaklığı, fotoğrafın kalitesini de etkiler. Karanlık ya da çok aydınlık alanlarda, ışıktan dolayı oluşan gölgelerin detayları çektiğiniz fotoğrafı kötü gösterebilir. Bu yüzden birçok telefonda bulunan HDR mod kullanımı, fotoğrafların kalitesini de artırır.

Örneğin, ormanlık arazide bir fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Ağaç dalları arasında güneş ışığı sızıyor ve orman yüzeyinde gölgeler var. Gölgelerin çıkmasını istemiyorsanız HDR modu aktif hale getirerek, dinamik uzaklık sorununu ortadan kaldırırsınız. Kamera sensörü çekim sırasında iki farklı görüntüyü bir araya getirir.

Öte yandan HDR moduyla her zaman iyi sonuçlar alamayabilirsiniz. Özellikle hızlı hareket eden cisimleri fotoğraflamak ya da düşük ışık koşullarında çekim yapmak istediğinizde, HDR modu size iyi sonuçlar vermeyecektir.

Kamera Sensör Alanını Hesaba Katın

Son zamanlarda akıllı telefonlarda 16:9 görüntü oranı kullanılmaya başlandı. Ancak çoğu telefonun sensörü gerçekte 16:9 oranında çekim yapmıyor. Yazılım sayesinde oran bu seviyeye sabitleniyor. Eğer Galaxy S5 ya da HTC One M8 gibi 16:9 ebatlarında sensörle donanmış bir telefona sahip değilseniz, tercih edeceğiniz çekim oranı 4:3 olmalı.

4:3 oranın bir fotoğraf çektiğinizi düşünelim. Çektiğiniz fotoğraftan memnun kalmadınız mı? Fotoğrafı yazılımla rötuşlayarak 16:9 oranına düşürebilirsiniz. Böylece üzerinde oynanabilecek daha fazla piksel elde edersiniz.

Fotoğrafları Kurgulamak

pixlr-foto-edit

Çekilen fotoğrafların kalitesini artırmak için başvurabileceğiniz yöntemlerden biri de, fotoğraf kurgulama programları kullanmak. Akıllı telefon ile çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınıza aktarın. Google Picasa, Pixlr gibi basit programlar ile fotoğraflar üzerinde oynayabilirsiniz. Eğer bu konularda biraz bilgili iseniz Adobe’un Lightroom programı da oldukça kullanışlıdır.

Uygulamaları Takip Edin

Aklınıza hemen Instagram gelmesin. Bu tarz uygulamalar çektiğiniz fotoğrafların üzerine filtre yerleştirmekten öteye gidemez. Sanal mağazalarda birçok fotoğraf uygulaması bulunuyor. Telefonunuzla birlikte gelen standart kamera uygulamalarıyla kendinizi kısıtlamak zorunda değilsiniz, farklı uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.

Eğer Android kullanıcısı iseniz, Camera Zoom FX uygulaması yardımınıza koşacaktır. iOS kullanıcıları Camera+ ve ProCamera ile fotoğraflarını çekebilirler. Windows Phone işletim sistemine sahip bir Nokia telefona sahipseniz, Nokia Camera uygulaması size en uygun olandır.

Asla Yakınlaştırma (Zoom) Özelliğini Tercih Etmeyin

Neredeyse tüm akıllı telefon kameraları görüntü yakınlaştırma özelliğine sahiptir. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek var, mobil cihazlar dijital kameralar kadar güçlü lenslere sahip değildir. Bu yüzden de yakınlaştırma özelliği fiziksel olarak değil, yazılımsal olarak yapılır. Bunu kullandığınızda, elde edeceğiniz fotoğrafın çözünürlüğünü, kalitesini düşürürsünüz.

Dijital yakınlaştırma ile çektiğiniz fotoğraf daha yakından gözükecektir, ama elde ettiğiniz fotoğraflarda karelenmeler olacaktır. Bu yüzden önce fotoğrafı çekip, daha sonra bir yazılım ile yakınlaştırmayı denemeniz, sizin için daha iyi sonuçlar verecektir.

Macro Kullanın!

fotograf-cekim-tuyoları-003

Akıllı telefon kameraları geniş açılı lensler kullanmaz. Bu yüzden DSLR makineler ile orta seviyede çekilen fotoğraflardaki gibi arka plan bulanıklığı (Bokeh/Boke) elde edemezsiniz. Eğer HTC One M8’in sunduğu gibi Duo Camera özelliğine sahip değilseniz, böylesine bir görüntü elde etmeniz olanaksız. Peki bu tarz fotoğraflar nasıl elde edilir?

Oldukça basit, çekeceğiniz nesneye daha da yaklaşın ve macro çekim yapmayı deneyin. LG G2 ya da Lumia 930 gibi f/2.4 kamera sistemine sahip cihazlarda çok kaliteli iş çıkmaz. Ancak Sony Xperia Z2’nin sunduğu türden f/2.0 sistemine sahip bir telefon kullanıyorsanız, sonuçlar şaşırtıcı olabilir.

Işığa Dikkat Edin!

fotograf-cekim-tuyoları-004

Akıllı telefon fotoğrafçılığını ciddiye alıyorsanız, ışık konusuna mutlaka dikkat etmelisiniz. Sonuçta çoğu kamera ufak lensler kullanıyor ve bu lenslerin ışıkla olan ilişkisi de çok iyi değil. ISO oranı 100’den düşük çekimlerde daha kaliteli fotoğraflar elde edilebilirsiniz. Çoğu zaman çekim yaparken ışığın gücüne ve geliş açısına dikkat etmeniz gerekecektir.

Telefon ile çekilen fotoğraflarda her zaman için güneş ışığını arkanıza alın, ama hedef üzerine gölgenizin düşmemesine dikkat edin. Yapay ışık kullanmak her zaman mümkün olmayacaktır. Birçok telefonun flaş özelliği oldukça kötü, bu da fotoğrafların kötü çıkmasına sebep olabiliyor. Öncelikli hedefiniz doğal ışıktan faydalanmak olsun.

Fotosunu çekeceğiniz nesnenin üzerine ışığın hangi açıdan geldiğine dikkat edin. Farklı açılardan çekim yapmayı deneyin, sonuçları kıyaslayın. Bazen hedef nesne üzerine düşen ışığı ayarlamak için basit önlemler yeterli olabilir. Mesela ortamdaki bir perdeyi hafifçe çekmek ya da beyaz bir dosya kağıdını yansıtıcı olarak kullanarak hedefe biraz daha ışık göndermek basit ama etkili olacaktır. Giydiğiniz  açık renkli kıyafetler ya da ortamdaki diğer nesnelerden yansıyan ışığı hesaba katmanız gereken durumlar da olabilir.