Anasayfa Haber Samsung SSD’lerde Beklenmedik Sorun!

Samsung SSD’lerde Beklenmedik Sorun!

Eğer Samsung 840 Evo serisi bir SSD aldıysanız ve bilgisayarınız yavaşladıysa, bu haber sizi ilgilendiriyor demektir.

Samsung tarafından çıkarılan 840 Evo serisi SSD diskler, yaklaşık bir yıla yakın bir süredir satıştalar. Bu süre zarfında hayli iyi bir fiyat performans oranı sergiledikleri için tüketiciden olumlu tepkiler alan 840 Evo serileri, zaman geçtikçe hiç beklenmedik bir sorunla karşılaşmaya başladılar.

840 Evo SSD’sini bir kaç aydan uzun süredir kullananlar, zaman geçtikçe disklerin okuma hızlarının inanılmaz biçimde düştüğünden şikayetçi olmaya başladılar. Bazı kullanıcılar disk yönetim yazılımları sayesinde bu sorunu aşmayı başarsa da, getirilen hiç bir çözümün kalıcı olmadığı kısa sürede ortaya çıktı.

Bu problemin sebebi tam olarak bilinmiyor. Eğer sizin de bir 840 Evo SSD’niz varsa ve dosya okuma hızları 20 MB/s gibi hiç beklenmedik hızlara iniyorsa, büyük ihtimalle siz de bu sorundan etkileniyorsunuz demektir. Bu problemin neden kaynaklandığı bilinmese de, ne zaman ortaya çıktığı çoktan çözülmüş.

SSD üzerine veri yazdıktan sonra belirli bir süre geçtiğinde, 840 Evo bu eskiyen verileri tekrar okurken hız kaybediyor. Kullanıcılar genellikle yazılan verinin zaman etiketi bir aydan daha uzun bir süreye işaret ettiğinde bu problemle karşılaşmaya başlıyorlar. Mesela iki ay önce SSD’ye attığınız bir filmi seyretmek istediğinizde, okuma hızı neredeyse USB 2.0 seviyesine inebiliyor.

Peki ne yapacaksınız, gıcır gıcır SSD’nizi çöpe mi atacaksınız? Tabii ki hayır, ancak biraz sabretmeniz gerekebilir. Samsung mühendisleri bu problemin farkına varmışlar ve bir firmware güncellemesiyle çözülebileceğine eminler. Samsung’un yakında 840 Evo serileri için önemli bir firmware güncellemesi yayınlaması bekleniyor.

Bu problemin donanım inceleme testlerinde ortaya çıkmaması ise gayet normal. Piyasadaki hiç bir yayın, donanım inceleme testlerini bir kaç aylık sürelere yaymaz. Bu sadece bilgisayar parçaları için değil, her türden sektörel yayın için genellikle geçerli olan bir durumdur. Bu gibi sorunlar ve çözümleri ancak uzun vadeli kullanımda ortaya çıkar, çoğu zaman da forumlarda ortaya konur. İşte size Technopat Sosyal’e katılmak için gayet geçerli bir sebep daha!