Anasayfa Haber Pantech Kendini Satışa Çıkardı!

Pantech Kendini Satışa Çıkardı!

Güney Koreli elektronik devi Pantech, uzun süredir devam eden krizden çıkamayacağına karar vermiş görünüyor.

Güney Kore denince akla ilk olarak Samsung ve LG gibi markalar gelse de, tabii ki ülkede bundan çok daha fazla dev boyutlu şirket bulunuyor. Pantech büyüklük olarak yukarıda adlarını saydığımız iki rakibinin hemen ardından geliyor. Ne var ki şirketin büyüklüğü, son iki yıldır devamlı zarar etmesinin önüne geçebilmiş değil.

Güney Kore ekonomisi aslında gayet milliyetçi bir yapıya sahip. Eğer bir ürün ülkede üretiliyorsa, halk onun yabancı benzerlerini almaktan çok büyük oranda kaçınıyor. Bu da ülkenin Kore Savaşı sonrasında giderek hız kazanan kalkınma hamlesinin başarılı olmasındaki en büyük etkenlerden biri. Güney Kore halkı, bağımsızlığın ve özgürlüğün ekonomiyle olan bağlantısını görmüş ve bunun için gerektiğinde yokluk çekmekten de kaçınmamış. Zaten bağımsızlık ve özgürlük ancak böylesine özverilerle elde edilen zenginliklerdir.

Ne var ki rekabetin yoğun olduğu iç pazarda belirli bir markanın baskın çıkması, diğer girişimlerin önünü kesebiliyor. Nitekim Pantech’in başına gelen de tam olarak bu. Geçmişin en iddialı cep telefonu üreticilerinden biri olan şirket, iç pazarda Samsung karşısında neredeyse tamamen ezilmiş. Dünya pazarlarında da başta Samsung olmak üzere pek çok rakibin karşısında zemin kaybeden Pantech, bir türlü satamadığı depolar dolusu mobil cihaz yüzünden son altı mali çeyrekte devamlı haneye zarar yazıyor.

Pantech yöneticileri bu durumdan bir çıkış olmadığını düşünüyor olmalılar ki, finalde iflas ilan edip şirketi paramparça satmak yerine, henüz ayakta duracak gücü varken onu toptan satışa çıkarmayı seçmişler. Yönetim, Pantech’in bir marka olarak tüm varlığıyla beraber daha iyi bir fiyata gidebileceğini düşünüyor.

Bazıların göre milliyetçi yapısı nedeniyle bir türlü Güney Kore pazarına sızamayan Çinli şirketler Pantech’e ilgi gösterebilir. Ancak şirkette Güney Kore devlet bankasının yanı sıra Samsung ve Qualcomm’un da büyük hissedar olmaları, bu olasılığı hayli zayıflatıyor. Güney Kore basınında çıkan haberlere göre, Pantech’i satın alma ihtimali en yüksek olan isim, ulusal telekom firmalarından olan SK Telecom. Ancak henüz olası bir satışla ilgili kesin bir bilgi basına yansımış değil.