Anasayfa Makale Microsoft, Mini Tableti Neden Öldürdü?

Microsoft, Mini Tableti Neden Öldürdü?

Microsoft’un Surface Mini tabletini, hem de üretime geçmişken rafa kaldırmasının sebebi neydi?

Microsoft bir süredir tablet pazarında da kendine bir yer edinmek için uğraşıp duruyor. Bu amaçla ARM işlemci kullanan Surface serilerini geliştirdi ve diğer iş ortaklarını gücendirme pahasına da olsa piyasaya sürdü. Windows RT işletim sistemi kullanan bu tabletler ilk başlarda hiç tutulmadı, ancak şirket vazgeçmedi ve devamını getirdi. Bu istikrarın sonucu olarak, Surface tabletler göz dolduran rakamlara ulaşmasalar da, belirli pazarlarda talep görmeye başladı.

Şu aralar pek çok firma oldukça düşük fiyatlı Windows tabletleri çeşitli pazarlara sürüyor. Ancak bunlar çoğunlukla Windows RT yerine Windows 8.1 işletim sistemini kullanan ve bazen fiyatları 100 doların altına kadar düşen ürünler. Microsoft’un tüm imkanlarını seferber etmesi, Android’e alternatif arayan elektronik şirketlerinin ilgisini çekmeyi en sonunda başarmış gibi görünüyor. Tabii bu durum ne kadar sürecek, orasını bekleyip göreceğiz.

Pazardaki tüm bu değişimlerin ortasında genel olarak gözden kaçan bir de gelişme yaşandı. Microsoft bir süre önce Surface serilerini ilk tanıttığında, bir de daha küçük boyutlu Mini modelini çıkaracağını duyurmuştu. Cihaz küçük ekranlı, ARM işlemcili, Windows RT çalıştıran ve yanında bir de kalemi olan bir tasarıma sahipti. Tasarımı tamamlanmış ve hatta üretimine başlanmıştı. Ancak dağıtım asla gerçekleşmedi.

Zararın Neresinden Dönülse…

Önceleri Microsoft’un karşılaştığı lojistik sorunları nedeniyle Surface Mini modelinin piyasaya çıkışını ertelediği haberi geldi. Ancak aradan bir süre geçtikten sonra firmanın Mini modelini satmaktan vazgeçtiği, o ana kadar üretilmiş olan 20,000 Surface Mini’nin de depoya kaldırılacağı öğrenildi. Bu sayı belki pek fazla değil ama yine Microsoft’un hanesine zarar olarak yazılacak. Peki ama Microsoft bu zararı neden sineye çekmeye karar verdi?

Surface Mini modelinin idam fermanı şirketin en tepesindeki isimler olan Elop ve Nadella tarafından imzalanmıştı. Üretim onayı alan tabletin her açıdan çok zayıf bir performans sergilediği ortaya çıkmıştı. Batarya ömrü çok kısa, işlemci performansı çok zayıftı ve Windows RT uygulama pazarındaki az sayıdaki uygulamayı bile doğru düzgün çalıştıramıyordu. Fiyatı ise düşük tutulmayacaktı çünkü şirket bu modelden kâr etmeyi planlıyordu.

Öte yandan çok daha ucuz ve Windows 8.1 işletim sistemini çalıştıran yeni nesil 10 inç altı tabletler, pek çok iş ortağı firmanın gündemindeydi. Microsoft yönetimi bu tabletlerin yakında çıkacağını ve Surface Mini modelinin onların karşısında hiç şansı olmayacağını geç de olsa anlamıştı. Surface Mini’yi inatla pazara sürmek, şirketin uzun vadedeki tablet imajına hiç olumlu etkide bulunmayacaktı. Bu yüzden de bir kaç milyon doları zarar hanesine yazmak çok daha mantıklı görünüyordu.

En azından Microsoft içinden gelen bilgiler durumu böyle anlatıyor. Geçtiğimiz bahar aylarında piyasaya çıkması beklenen Surface Mini’nin sonunun neden ve nasıl geldiğine dair en azından bir fikir veriyor. Microsoft gelecekte yine küçük boyutlu bir tablet çıkarmayı dener mi, orası belli değil. Ancak deneseler bile, en azından doğru düzgün çalışan bir model olmasına özen göstereceklerine şüphe yok.