Anasayfa Haber Facebook Hep Peşinizde Olacak

Facebook Hep Peşinizde Olacak

Zuckerberg’in reklamcılarından kaçmanın tek yolu, internetten tamamen çıkmak.

Facebook çoğumuz için bilgisayar ekranındaki bir tarayıcı penceresinden ibarettir. Ancak gerçekte o pencerenin arkasında dev bir yatırım ve iş gücü bulunuyor. Tabii ki bu yapının ayakta kalması için tek kuruş bile ödemiyoruz, o halde bu değirmenin suyu nereden geliyor? Tabii ki reklamlardan!

Bu yüzden de Facebook’un daha fazla para kazanmak için size daha fazla reklam gösterebilmesi gerekiyor. Bunun için de hakkınızda daha fazla bilgi toplaması şart. İşte Atlas bu işe yarıyor. Atlas, önceden Microsoft tarafından geliştirilen, daha sonra Facebook’a devredilen bir reklam platformu.

Facebook tarafından yeniden tasarlanan ve devreye sokulan Atlas’ın görevi, sizi Facebook dışında da yakından takip etmek. Burada sadece bilgisayarınızda ziyaret ettiğiniz diğer siteleri takip etmekten de bahsetmiyoruz. Atlas, kullanıcıları cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar gibi olası her tür platform üzerinde takip etmek için tasarlanmış.

Facebook bu sayede her kullanıcı hakkında çok daha geniş bilgi sahibi olmayı hedefliyor. Peki bu bilgilere ne olacak? Facebook bu bilgileri size daha uygun reklamları seçip göstermek için kullanıyor. Artık internetin ilk dönemlerindeki gibi kullanıcıyı reklam yağmuruna tutmak pek işe yaramıyor. Esas hedef her şahsın ilgi alanlarını bilmek ve reklamları buna göre gösterebilmek.

Bundan kurtulmanın tek yolu Facebook ile ilişkinizi kesmekten geçiyor. Ama internet üzerindeki diğer tüm şirketler de benzer prensiplere yöneliyorlar. Mesela Google bunu çok uzun zamandır yapıyor. Özellikle de Chrome tarayıcı kullanıyorsanız ve kurulu tüm cihazlarınızda senkronize ettiyseniz, pek kurtuluşunuz yok demektir.