Anasayfa Haber Tayland Mutfağını Robot Kurtaracak!

Tayland Mutfağını Robot Kurtaracak!

Tayland Lezzet Komitesi tarafından finanse edilen tadımcı robot, Tayland mutfağının standartlarını belirleyecek.

Futurama izleyenler bilirler, ana karakterlerden biri olan Bender’ın gizli tutkusudur aşçılık. Hatta bir bölümde evrenin en iyi aşçısı olmaya kalkar ama robot olduğundan tat alma hissi de yoktur ve olaylar gelişir. Tayland’ın yeni girişimini duyduğumuz zaman ister istemez aklımıza Bender’ın maceraları geldi.

Bizzat Tayland başbakanı tarafından desteklenen ve Tayland Lezzet Komitesi tarafından hayata geçirilen proje, “e-Delicious” adı verilen bir gıda tadım robotunun geliştirilmesine çalışıyor. Bu robot bünyesindeki onbir farklı sensör sayesinde önüne konan yemeği kimyasal olarak analiz edecek, yani tadacak. Sonra da bunu veri tabanındaki bilgilerle kıyaslayarak, yemeğin klasik Tayland tariflerine ne kadar uyduğuna karar verecek.

Bu girişimin en büyük amacı dünyaca ünlü Tayland mutfağının ününü koruyabilmek. Geçen yıllarla birlikte önüne gelen herkesin Tayland mutfağı etiketli restoranlar açması ve kalitede yaşanan genel düşüşten yaşanan şikayetler devletin dikkatini çekmiş. Tayland mutfağı ülkenin hem en büyük gelir ve tanıtım kaynaklarından biri, hem de geleneksel değerlerin korunmasına önem verenler için anahtar unsurlardan biri.

Tayland bu robot sayesinde klasik olmuş tariflerin bir veri tabanını çıkarmayı planlıyor. Bunu kullanarak hem ülke, hem de dünya çapında belirli bir standardı oturtmayı deneyecekler. Robotun onayını almak için % 80 ve üzeri tarife uygunluk yakalamak gerekiyor. Robotun geliştirilmesi için ise şu ana dek 100,000 dolar civarında para harcanmış.