Anasayfa Haber Bülten TİD Dijital Tercüman ile Sesler ve Yazılar İşaret Diline Dönüşüyor

TİD Dijital Tercüman ile Sesler ve Yazılar İşaret Diline Dönüşüyor

Genç Türk mühendislerinin işitme engellilere özel uygulaması CeBIT 2014 fuarında büyük ilgi gördü. Panteon Yazılım tarafından geliştirilen, sesleri ve yazılı metinleri 3D animasyonlara çeviren TİD Dijital Tercüman, CeBIT 2014’te görücüye çıktı…

ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Panteon Yazılım’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ve sözlü-yazılı bilgileri Türk İşaret Dili’ne tercüme eden mobil uygulama, ilk kez CeBIT Bilişim Eurasia fuarında kullanıcılarla buluştu. 11-14 Eylül tarihlerinde gerçekleşen fuar boyunca farklı sektörlerden fuara katılan temsilciler ürünü deneme şansı buldular. Dünyada ilk kez 3 boyutlu animasyonları işaret dili ve ses / yazı algılama teknolojileriyle birleştiren TİD Dijital Tercüman uygulaması, sadece özel sektör temsilcilerinin değil, aynı zamanda üst düzey bürokratların da ilgisine mazhar oldu. Ürünü yerinde inceleme şansı bulan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yetkililer, özellikle örgün öğretimde uygulamanın olası kullanım alanlarıyla ilgili bilgi aldılar.

Panteon Yazılım Genel Müdürü Ufuk Şahin CeBIT izlenimlerini şöyle aktardı: “CeBIT fuarına katılmadan önce TİD Dijital Tercüman uygulamasıyla ilgili beklentilerimiz oldukça yüksekti. Devlet kurumları ve özel sektör temsilcileri başta olmak üzere çok geniş bir kitlenin yoğun ilgi ve merakı beklentilerimizin de üzerindeydi. Çok farklı sektörlerden gelen katılımcılara projemizi sunma ve görüşlerini alma imkânı bulduk. Gelen yorumlar doğrultusunda projemizi geliştirmeye ve yeni iş birlikleri kurmaya devam edeceğiz.

Panteon’un geliştirdiği teknolojinin kullanım alanı sadece TİD Dijital Tercüman uygulamasıyla sınırlı değil. Artık altyazılı televizyon yayınlarına ve filmlere işaret dili tercümesi eklenmesi, web sitesi, elektronik kitap, kiosk vb. dijital mecraların işaret diliyle görüntülenmesi de mümkün olacak. Bunlara işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak başka ürünler de eklenebilecek.

Ülkemizde yaşayan yaklaşık 1 milyon işitme engelli vatandaşımızın TUİK verilerine göre %32’si okuma-yazma bilmiyor. Geliştirilen teknoloji hem okuma problemi olan işitme engellilerin hem de işitme engellilerle iletişim kurmak isteyen ancak işaret dili bilmeyen insanların yaşadığı problemleri çözmeyi amaçlıyor.

Tid Dijital Tercuman2 Tid MEB

Panteon Hakkında:

Panteon, 2004 yılından itibaren oyun geliştiren deneyimli bir ekip tarafından 2012 yılında kurulmuş bir oyun firmasıdır. Firma, 6 farklı tarayıcı tabanlı oyunu ve Sanayi Bakanlığı desteğiyle kendi oyun motorunu geliştirdikten sonra, 2013 yılında yapılan yeni stratejik plan doğrultusunda mobil platformlara yönelmiş ve mobil oyun ve uygulamalar geliştirmeye başlamıştır. Ekibinde oyun üretim sürecinin parçası olan her disiplinden uzmanlar barındıran Panteon, eğlence amaçlı oyunların yanı sıra eğitim amaçlı oyunlar konusunda AR&GE projeleri yürütmekte, M.E.B. ve AFAD gibi devlet kurumları ile beraber yerli ve yabancı bir çok firmaya çeşitli eğitsel oyun ve uygulamalar geliştirmektedir. ODTÜ Teknokent’te yer alan ofisinde el, yüz ve vücut hareket yakalama sistemleri de dâhil olmak üzere, oyun ve animasyon geliştirme alanlarında kullanılan en güncel teknolojilere sahip olan Panteon, bu teknolojileri aynı zamanda “Sesin 3 boyutlu olarak işaret diline tercüme edilmesi” gibi çeşitli AR&GE projelerinde de kullanmaktadır.

Panteon

www.panteon.com.tr