Anasayfa Haber Windows 10 Sistem Gereksinimleri Açıklandı

Windows 10 Sistem Gereksinimleri Açıklandı

Windows 10 çalıştırmak için nasıl bir sistem gerektiği en sonunda resmen açıklandı.

Dün, Microsoft’un yeni işletim sistemiyle tanışmıştık. Windows 10’la beraber gelecek yeni özellikleri hep beraber gördük, inceledik ve sizlere aktardık. Bu özelliklerin henüz kurumsal müşterilere yönelik olduğunu tekrar hatırlatmalıyız. Her ne kadar Windows 10’un Teknik Önizlemesi şuanda ulaşılabilir durumda olsa da, Windows 10’un kullanıcılara sunacağı yeni özelliklerin birçoğuyla Nisan 2015’te yapılacak Microsoft konferansının ardından tanışacağız.

Windows 10 tanıtımı sırasında söylenmemiş olsa da, çok büyük bir olasılıkla Windows 10 sistem gereksinimleri Windows 8.1 ile aynı olacak. Microsoft sözcüsü Frank Shaw’ın attığı bir tweet, Windows 10 sistem gereksinimlerinin Windows 8.1 ile aynı olacağından bahsediyordu. Bahsi geçen tweete buradan ulaşabilirsiniz.

Tweet içeriğinde Frank Shaw, Wall Street Journal’da yayınlanmış bir haberi hedef alıyor. WSJ’in Windows 10’un gelmesi sebebiyle insanların Windows 8’li bilgisayarları satın almamasına yönelik bu habere, Frank Shaw Windows 8.1 ve Windows 10’un sistem gereksinimlerinin aynı olacağını söyleyerek cevap veriyor. Windows 8’e sahip bir bilgisayarın Windows 10’a yükseltilmesi durumunda hiçbir şekilde performans düşüşü yaşamayacağını vurguluyor.

Kısa bir hatırlatma yaparak Windows 8.1 sistem gereksinimlerine bakalım:

  • İşlemci: 1 GHz yada daha hızlı  PAE, NX ve SSE2 destekli bir işlemci.
  • Ram: 32Bit için 1 GB, 64-bit için 2 GB
  • Depolama Alanı: 32-bit için 16 GB, 64-bit için 20 GB
  • Ekran Kartı: Microsoft DirectX 9 desteğine sahip bir ekran kartı.

Güncel bir işletim sistemine göre gerçekten Windows 10 düşük özelliklere ihtiyaç duyuyor. Fakat bu durum şaşırtıcı değil, zira Microsoft, optimizasyon konusunda her zaman başarılı bir şirket oldu. Birçok düşük donanımlı bilgisayar şu an Windows 8.1’i rahatlıkla çalıştırabiliyor. Optimizasyonu gerekli kılan diğer bir sebep de, Microsoft’un ucuz tablet ve bilgisayarların pazarını Android ve Chrome’a bırakmak istemesidir.

Ayrıca Microsoft, kurumsal müşterilerinin yeni bir Windows sürümü için şirket bilgisayarlarının donanımlarını değiştirme konusuna sıcak yaklaşmadığını Windows 7 örneğinde iyi öğrendi. Çoğu kurumsal müşteri, mevcut bilgisayar donanımları elvermediği için Windows 8’e yükseltme yapmadı. Bizler için kağıt üzerinde Windows 7 ile Windows 8 arasında pek gereksinim farkı yokmuş gibi görünse de, Windows 8’in işlemcide şart koştuğu  PAE, NX ve SSE2 teknolojileri, Windows 7 ve aşağısında zorunlu değil.