Anasayfa Haber Apple Yeniden Mahkemeye Çıkıyor

Apple Yeniden Mahkemeye Çıkıyor

Apple, iTunes ile yeni bir rekora imza attı.
Apple, iTunes ile yeni bir rekora imza attı.

Apple yeni bir davayla daha karşı karşıya, ancak bu kez eski defterler açılıyor ve şirketin müzik satışları sorgulanıyor.

Apple uzun yıllar boyunca iTunes üzerinden yaptığı müzik satışlarıyla büyük gelir elde etti. Amazon, biraz da müzik şirketlerinin teşvikiyle bu sektöre girene dek, Apple’ın online müzik satışını neredeyse tek başına kontrol ettiği söylenebilir. Bu durumdan Apple dışında pek memnun olan yoktu denebilir.

Online müzik satışında uzun süre tüketiciye büyük zorluk yaşatan DRM (Digital Rights Management) korsan koruma önlemleri, 2009 yılına kadar devam etti. Satılan dijital ses ve video dosyalarına kopya koruması konulması yeni bir şey değildi. Ancak bu dönemde kullanılan DRM kodları tüketicinin kullanım haklarını çok kısıtlıyordu.

Bugün halen e-kitap satışı gibi konularda DRM uygulanıyor, bunu özellikle hak sahibi yayınevleri şart koşuyor. Apple için de aynı şey geçerliydi, DRM uygulaması plak şirketlerinin fikirlerinden biriydi. Ancak Apple şimdi bu konuda uygulayıcı olmanın bedelini ödemeye zorlanıyor gibi görünüyor.

Apple şirketine açılan yeni davada, şirketin uyguladığı DRM önleminin piyasada tekel haline gelmesine imkan tanıdığı, bunun da haksız rekabete girdiği öne sürülüyor. Bu dava aslında çok uzun zamandır hazırlanmaktaydı, başta Real Network olmak üzere pek çok firma yıllardır Apple’a karşı bir dava hazırlığındaydılar.

Davayı açanlar Apple’a anti-tekel yasaları gereğince büyük bir ceza kesilmesini ve kendi taraflarına da tazminat ödenmesini istiyorlar. Konuşulan rakam 350 milyon dolar, ancak bu daha da yükselebilir. Apple ise kendi aktivitelerinin, rakiplerinin pazar payında gözle görülür bir değişmeye yol açmadığını öne sürerek kendini savunuyor. Bakalım bu dava kimin lehine sonuçlanacak.