Anasayfa Haber Dikey Senkronizasyon Nedir?

Dikey Senkronizasyon Nedir?

İngilizce kısaltması V-Sync olan dikey senkronizasyonun ne olduğunu detaylı şekilde ele alıyoruz.

Monitörlerin yenileme döngüsü, oyunun görüntü işleme döngüsünün senkronizasyonu dışına çıktığı zaman, monitör o an sadece oyunun sağladığı karelerden yetişebildiklerini yenileyebilir. Sağlıksız bir biçimde gelişmiş bu veri alışverişi sonucu ortaya çıkan grafik hatasına yırtılma efekti diyoruz. Hiçbir oyuncunun karşılaşmak istemediği bu durum, düşük FPS sorunundan sonra oyuncuların ikinci düşmanı.

Yırtılma efektini çoğu oyunun ayarlar bölümünde bulunan Dikey Senkronizasyonu (V-Sync) aktif hale getirerek önlemek mümkün. Böylece yenileme döngüsü son bulana dek ekran ve oyun arasındaki gecikme önlenebilir. Maalesef, Dikey Senkronizasyon ayarının da dezavantajları var. Oyun o an  monitörün yenileme hızından daha yüksek bir FPS değerinde çalışırsa, görüntüde gecikmeler meydana gelir.

vsync-yırtılma
Bu resimde ağaç gövdelerindeki yırtılma efektini açıkça görebilirsiniz.

Adaptive Dikey Senkronizasyon

Dikey Senkronizasyon ile ilgili bir diğer problem ise, elde edilen FPS değerinin monitörün yenileme hızının altına düşmesi durumunda ortaya çıkar. Yukarıda anlattığımız gibi, eğer FPS değeri monitörün yenileme hızını geçerse Dikey Senkronizasyon otomatik olarak FPS değerini monitörün yenileme hızına kilitler (Örneğin 60 Hz için 60 FPS).

Buraya kadar bir problem yok, ancak FPS değeri monitörün yenileme hızının altına düştüğü zaman, Dikey Senkronizasyon bir diğer stabil değer olan 30 FPS’ye kilitleyebilmek için çabalar. Bu durum yaşandığı zaman, akıcı olmayan ve sürekli tekleyen bir görüntü elde ederiz.

Adaptive Dikey Senkronizasyon, FPS değerinin yenileme oranının altında kaldığı durumlarda V-Sync’nin yarattığı dalgalanma probleminin önüne geçiyor. Nvidia kullanıcıları, Nvidia Kontrol Paneli’nden bu ayarı açabilirler. Eğer siz de Nvidia ve V-Sync kullanıcısıysanız, Adaptive V-Sync özelliğini kullanmalısınız.

G-Sync ve FreeSync 

Tüm sorun, esasında monitörün yenileme hızıyla ilgili olarak gelişiyor. Eğer monitörler yenileme hızlarını FPS değerlerine göre değiştirebilseydi, görüntüde gecikme ve yırtılma gibi sorunlar tarihe karışırdı. İşte yeni gelen bir teknoloji bize bunu vadediyor. Nvidia bu yeni dikey senkronizasyon teknolojisine G-Sync adını verirken, AMD ise kendi geliştirdiği teknolojiye FreeSync adını veriyor. Ancak bu yeni dikey senkronizasyon teknolojilerini kullanabilmemiz için, uyumlu bir monitöre ve ekran kartına sahip olmamız gerekiyor.