Anasayfa Haber Kickstarter’a Olan İlgi Azalıyor!

Kickstarter’a Olan İlgi Azalıyor!

Bağımsız yapımcılar için adeta bir umut ışığı olarak başlayan Kickstarter, görünüşe göre artık eskisi kadar popüler değil.

Piyasa araştırma şirket ICO Partners’a göre Kickstarter’a karşı önceki yıllarda oluşan yoğun ilgide ciddi bir düşüş var. Analiz şirketine göre 2014’ün ilk yarısında Kickstarter üzerinden başarıya ulaşan yapımların sayısı, 2013’ün ilk yarısına kıyasla %20’ye yakın bir düşüş göstermiş durumda. İşin maddi destek kısmı ise daha içler acısı.

2013 yılında Kickstarter üzerinden başarıya ulaşan yapımların toplam sayısı 446 ve bunların 175’i, yılın ilk yarısında bu başarıyı sağladı. Eğer Kickstarter şu anki popüleritesini korumaya devam ederse 2014 sonuna kadar başarıyla ulaşacak yapımlar, geçtiğimiz yıla göre %20’lik bir düşüş yaşayacak. Maddi alanda ise geçtiğimiz yıl Kickstarter projeleri toplamda 58 milyon dolarlık bağış toplarken, 2014’ün ilk yarısında Kickstarter üzerinden toplanan bağışlar 13 milyon doları yeni geçti.

ICO Partners’a göre ilgi düşüşünün en büyük sebebi, Kickstarter platformunu dünyaya duyuran yapımların neredeyse hepsinin başarılı olsun olmasın, bir şekilde sonuçlanmış olması ve benzer yeni projelerin şimdilik ortaya çıkmaması. Analiz şirketinin verilerine göre 2013 yılında 21 proje 500,000$ barajını geçti. 2014’te ise bu barajı geçen toplamda 3 proje mevcut.

ICO Partners CEO’su Thomas Bidaux’a göre Kickstarter’ın bu düşüşündeki önemli bir pay Steam Early Access sistemine ait. Geliştiricilerin projelerini tamamlamak için bitiş tarihi gibi bir dertleri olmadığı için Steam Early Access son zamanlarda Kickstarter yerine geliştiriciler tarafından tercih edilmeye başlandı.