Anasayfa Haber NASA, Cryostasis Üzerine Çalışıyor

NASA, Cryostasis Üzerine Çalışıyor

NASA, uzun süren uzay yolculuklarını kolaylaştırmak için astronotları uykuya yatırmayı planlıyor.

Cryostasis, bilim-kurgu eserlerinde sık sık karşımıza çıkan bir kavramdır. Temel olarak insan bedenini soğutarak metabolizmayı yavaşlatma ve suni bir koma durumuna sokarak uzun süre uyku halinde canlı tutmayı amaçlayan bir teknolojidir. Bu konudaki ilk çalışmaların İkinci Dünya Savaşı esnasında Almanya ve Japonya’da da yapıldığı biliniyor.

Nasa bu konuda araştırmalar yapması için Amerika’nın Atlanta kentinde SpaceWorks Enterprises şirketiyle bir anlaşma yapmış bulunuyor. Nasa’nın cryostasis konusuna ilgi göstermesinin ardında, uzun süren derin uzay görevlerinin zorlukları bulunuyor. Cryostasis teknolojisi her ne kadar tıpta çok araştırılan bir konu olsa da, bugüne kadar yapılan çalışmalar uzaydaki farklı faktörleri hesaba katmıyordu.

Güneş sistemi içindeki diğer gezegenlere yapılacak uçuşlar, elimizdeki teknolojiyle hayli uzun zaman alıyor. Mesela Mars’a yapılacak bir yolculuk ortalama 180 gün sürüyor. Robot gemiler için bu bir sorun değil. Ancak insanlı uçuşlarda mürettebatın gidiş ve dönüş boyunca tüketilecek gıda, su ve oksijenin depolanması hem zor, hem de maliyetli.

Nasa bu yüzden uzun menzilli uçuşlarda astronotları uykuya yatırmanın yollarını arıyor. Nitekim SpaceWorks tarafından Torpor kod adıyla yapılan çalışmalarda, denekler bir haftadan fazla bir süre sorunsuz olarak soğuk uykuda tutulabilmişler. Bu iyi bir başlangıç olsa da, çok daha uzun sürede ortaya çıkabilecek tıbbi sorunların çözümü için daha çok çalışılması gerekiyor. Kaldı ki kas ve kemik kaybı gibi yerçekimi eksikliğinden kaynaklanan uzaya has sorunların da hesaba katılması gerekecek.

torpor-spaceworks