Anasayfa Makale NVIDIA GeForce GTX 900M Serisi Ne Sunuyor ?

NVIDIA GeForce GTX 900M Serisi Ne Sunuyor ?

NVIDIA’nın yeni nesil Maxwell mimarili GTX 900M mobil grafik işlemcilerinin dizüstü oyunculuğa getirdiklerine bakıyoruz.

Haswell işlemcili dizüstü bilgisayarların %95’inde yer alan NVIDIA, AMD’nin sadece masaüstünde değil, mobilde de pazar payını büyük oranda daralttı. Firma şimdi bu başarısını Maxwell ile de sürdürmek istiyor. Halihazırda 800M GPU’ların bazıları Maxwell destekli iken yeni seri ile birlikte Kepler mimarili mobil GPU kalmayacak.

Peki Maxwell ne sunuyor ? Öncelikle dizüstü PC oyuncularının en çok istediği şey yüksek performans. Dizüstü PC’de oyun oynarken masaüstü performansını yakalamak için eskiden SLI sistemlere gerek vardı. Zamanla bu hantal sistemler yerini daha ince bilgisayarlara bıraktı ve SLI yerine tek GPU yeterli olmaya başladı. Fakat en büyük sorun, masaüstü bir ekran kartının dizüstü sürümünün performansının inanılmaz düşük olması idi. Örneğin GTX 480’in dizüstü sürümü 480M, 480’in ancak %40 performansını sunabiliyordu. GTX 680M ile bu değer masaüstü sürümün %60 performansına çıkıyor. Bugün geldiğimiz noktada ise NVIDIA’nın iddia ettiğine göre GTX 980M, GTX 980 performansının %80’ini sunabiliyor.

Peki bu performansın bize getirisi nedir ?

GTX 480M ile 1080p oyunları yüksek (High) ayarlarda oynayabiliyorduk. GTX 680M ile bu Ultra oldu. Şimdi ise GTX 980M ile 1440p çözünürlükte oyun oynayabilmenin kapıları açılıyor. NVIDIA’nın GTX 680M ile GTX 980M’i birebir karşılaştığı aşağıdaki tabloda ise çoğu oyunda iki katı bir performans artışı söz konusu.

GTX 680M vs 980M

Dizüstünde Dynamic Super Resolution

Maxwell ile birlikte sunulan bir başka özellik de DSR. DSR sayesinde oyunlar çok daha yüksek çözünürlükte işlenip daha sonra 1080p ekrana indirgeniyor. Böylece çok daha gelişmiş bir kenar düzeltme elde ediliyor. Bu özelliğin Maxwell 800M serisine gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz fakat şurası kesin ki GTX 850M’in her oyunda DSR’ın altından kalkabilmesi pek de mümkün değil.

Prize bağlı kalmadan oyun

GTX 900M serisi ile gelen bir başka yenilik de Battery Boost. Battery Boost ile artık bilgisayarınızı fişten çektiğinizde dahi oynanabilir FPS değerleri elde edeceksiniz. Bunun için GeForce Experinece’ta bir seçenek olacak ve bu seçenekle oyunun prize takılı ve pildeki ayarları ayrı ayrı yapılacak. Battery Boost’un bir başka avantajı da pilde oyun süresini artırması. Oyundan oyuna değişmekle birlikte pilde oyun süresi %30 ila %50 arasında artış gösterecek.

Son olarak MSI, ASUS, Gigabyte ve Clevo’nun GTX 900M serisi GPU’ya sahip dizüstü bilgisayarlarını piyasaya süreceğini belirtelim.