Anasayfa Makale Çözünürlük ve FPS Kavramlarını Tanıyalım

Çözünürlük ve FPS Kavramlarını Tanıyalım

Çözünürlük ve FPS değerlerinin ne anlama geldiği ve bu kavramların alt başlıklarını inceliyoruz!

Çözünürlüğü Yakından İnceleyelim

Piksel, dijital bir görüntünün en temel, en küçük birimidir. Çözünürlük ise, piksel satırlarının ve sütunlarının birleşmesiyle ortaya çıkan görüntü olarak tanımlanabilir. Günümüzde en çok kullanılan çözünürlük çeşitlerini sıralamak gerekirse:

  • 1280×720 (720p)
  • 1920×1080 (1080p)
  • 2560×1440 (1440p)
  • 3840×2160. (4K ya da ‘ultra-HD’)

Yukarıdaki çözünürlüklerin tamamı 16:9 en-boy oranında görüntülenebiliyor. Eğer 16:10 en-boy oranına sahipseniz, çözünürlük değerleri biraz daha farklı oluyor. Buna 1280×800, 1920×1200, 2560×1600 örnek olarak gösterilebilir.

Frames Per Second (FPS)

Saniye başı üretilen görüntü miktarı, FPS olarak adlandırılır. Çoğu kullanıcının aksine, yenileme hızıyla karıştırılmamalıdır. Yenileme hızı, ekranınızın her saniye başında ne kadar yenilendiğini gösterir ve Hertz (Hz) ile ölçülür. 1 Hertz’i saniye başı yapılan döngü olarak adlandırabiliriz. Bu durumda her iki ölçüm birimini birbirleriyle kıyaslamak oldukça kolay. 60 Hz bir monitör ekrandaki görüntüyü saniyede 60 kere yenilediğine göre, 60 FPS’de oynanılan bir oyunda ekrana yansıyan görüntü kareleri aynı anda tazelenebilir.

Eğer grafik işlemcinizin daha fazla render yapmasını, daha kaliteli kareler sunmasını isterseniz bununla doğru orantılı elde edeceğiniz FPS miktarı da azalacaktır. Lakin bu FPS değeri, 30 FPS’nin altına düşerse; saniye başı üretilen görüntü kareleri gözlerimizin algılayabileceği kadar az üretilmeye başlar. Bu durumda oynanamayacak kadar yavaş bir FPS değeri elde etmiş oluruz. Oyuncuların çoğu, yavaş bir oyun deneyimi yaşamamak için daha yüksek FPS değerleri elde etmeye çalışırlar. 1440p ve 4K gibi yeni teknolojilerin sahibi kullanıcılar bu yüksek çözünürlükten oldukça memnun olsa da, günümüzde en çok kullanılan standart çözünürlük ve FPS değeri 1080p/60 FPS şeklindedir.

Son olarak, çoğu oyun geliştiricisi oyunun FPS değerini görüntüleyebilmek için oyun için bir yazılım sunmuyor. Bu nedenle kullanıcılar 3. parti programlara yöneliyor.  ShadowPlay ve FRAPS, anlık FPS değerlerini görüntüleyebilen en meşhur ve en çok kullanılan programlardan.

Upscale ve Downscale Nedir?

Piyasaya çıkan yeni oyunların çoğunda ”Rendering Resolution” yani çözünürlüğü işlemeye ilişkin bir ayarın bulunduğunu görüyoruz. Örneğin Ryse: Son of Rome ve Shadow of Mordor bunlardan ikisi.

Bu ayar, çözünürlük ayarlanırken mevcut monitörünüzün varsayılan çözünürlüğünün korunmasına yarıyor. Eğer işlenen çözünürlük monitörünüzün varsayılan çözünürlüğünden daha düşükse, bu durumda Upscale işlemi uygulanarak işlenen çözünürlük varsayılan çözünürlüğünüze uyarlanmış olur. Tahmin edebileceğiniz ya da çoğu kullanıcının yaşadığını varsayarak, Upscale ile oldukça kötü bir görüntü elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Bu yönteme özellike konsollarda çokça başvurulmakta.

Bir diğeriyse, Shadow of Mordor’da da karşımıza çıkan bir ayarda olduğu gibi, varsayılan çözünürlükten daha yüksekte bir görüntü işlenip monitör çözünürlüğünüze uyarlanırsa bu işleme Downscale adı veriliyor. Elde edilen görüntü oldukça kaliteli olsa da, bu ayar sistem kaynaklarını daha fazla kullanıyor.

shadowsofmordor-down-upscaleshadowsofmordor-down-upscale2

Bunun nedeni, çözünürlük arttıkça GPU’nun işlemesi gereken piksel miktarının da artması. Böylece konsollar, 1080p görüntüde Upscale işlemi kullanarak daha düşük bir çözünürlüğü 1080p’ye sağdırıyıor ve grafik efektlerinden fazla ödün vermeden, akıcı bir FPS’de oyun deneyimi sunabiliyorlar. Zira çözünürlüğün performansa etkisi tartışılamayacak kadar güçlü.

Aşağıda Shadow of Mordur’un Core i7-4960x, 64 GB RAM ve dört adet SLI bağlantılı GTX Titan’a sahip bir sistemde yapılmış FPS testlerini bulabilirsiniz. Ayarların hepsi maksimumda, değişkenlik gösteren tek şey çözünürlük.

Ortalama FPS Maksimum FPS Minimum FPS
1980×720 (1/2 Çözünürlük) 102 338 30
2560×1440 (Varsayılan Çözünürlük) 51 189 23
5120×2880 (2x Çözünürlük) 16 26 10