Anasayfa Mobil HTC RE Neden Gereksiz Bir Ürün?

HTC RE Neden Gereksiz Bir Ürün?

HTC’nin New York’ta tanıttığı yeni ürünü HTC RE, firmanın kötü gidişatının özeti niteliğinde.

Uzun zamandır pazar payında düşüş yaşayan ve bu durumun son birkaç çeyrektir mali raporlarına da yansıdığı HTC, kötü bir dönem geçiriyor. Firmanın bu kötü gidşata dur diyeceğini umduğu ürünleri tanıtacağı bir etkinliği vardı: DoubleExposure. Geçtiğimiz günlerde New York’ta gerçekleşen bu etkinlikte firma sadece iki ürün tanıttı: Desire Eye akıllı telefon ve RE kamera.

Desire Eye, su geçirmezlik özelliğini ve yüksek çözünürlüklü bir ön kameraya sahip bir Android telefon. Yeni bir HTC One değil, adı daha önce duyulmuş bir seri de değil. Fakat konumuz, firmayı bu kötü gidişattan kurtarmak bir yana işleri daha da berbat edeceğine inandığım RE kamera.

HTC RE (Rii diye okunuyor), hangi kategoride olduğunu kendi de bilmeyen bir kamera. Periskop, astım spreyi, PVC boru ve kapı kolu, HTC RE için yapılan yakıştırmalardan ve tanıtımdan sonra ilk gelen okur yorumlarından sadece birkaçı. HTC yetkilisinin de belirttiği gibi “ürün piyasadaki hiçbir şeye benzemiyor“. HTC’nin söylediğine göre RE bir aksiyon kamerası. Öte yandan bir aksiyon kamerasında olması gereken birçok özelliği barındırmıyor. Bataryası değiştirilemiyor, optik görüntü sabitleme teknolojisi yok. Ayrıca kameranın bir açma kapatma tuşu yok, daima açık durumda ve dokunduğunuzda harekete geçiyor, iki düğmesiyle de çekim yapıyor. Olmayanları saymaya devam edersek kablosuz bir şarj teknolojisinden de bahsedilmedi.

Normal kamera kullanımı için ise ne bir LCD ekranı var, ne de vizörü. Ne çektiğinizi görmek için Android ya da iOS uygulamasını kurarak cep telefonunuzun ekranına bakmanız gerekiyor. Cep telefonunu çıkarttıktan sonra zaten fotoğraf çekmek dururken, bir elde telefon, bir elde kamera ile iki el birden uğraşmak ne kadar kullanışlı sizce? iPhone 6’nın diyafram değeri f/2.2, HTC RE’nin ise bundan daha zayıf bir değer olan f/2.8. Yani telefonun kendisiyle fotoğraf ya da video çekmek daha mantıklı.

RE Orange

HTC RE Gerçekten bir ilk mi?

Daha önce piyasada bu işleve sahip ürünleri çok görmüştük. Sadece video çekmeye yarayan Flip Video Kamera‘dan bugün geriye kalan tek şey Cisco’nun End of Life sayfası. Ürünün artık esamesi bile okunmuyor. Yine Sony Bloggie, iflas bayrağını çeken Kodak’ın Playsport Zx5 ve Playfull modelleri, Zoom Q3HDCreative VadoSamsung HMX-U20Sanyo Xacti VPC-PD2BK ve en önemlisi: Kompakt dijital fotoğraf makineleri. Bütün bu ürünler artık yerini yüksek çözünürlüklü ve hatta optik görüntü sabitleyici özelliklere sahip akıllı telefonlara bıraktı. İşin uzmanları da DSLR kameralardan şaşmıyor, bu alanda Canon, Nikon ve Panasonic gibi markaları kullanıyor; daha arada bir segmentte yarı profesyonel kategorisinde ise Galaxy NX gibi Android kameralar yer alıyor. HTC böyle bir ürün çıkartsa, hiç kimse yadsımaz hatta kendisine yer bulabilirdi. Ancak bu kategorideki ürünlerin de satışlarının çok düşük, fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Günümüzde neredeyse herkesin cebinde bir akıllı telefon var ve en alt seviye telefonlar dahi 720p, hatta 1080p kayıt yapabiliyor. Bu bağlamda hiçbir kullanıcının RE gibi bir ürünü alması için bir neden yok. Halihazırda zaten su geçirmez telefonlar ve kameralar varken RE’yi elinize alıp suyun altından fotoğraf veya video çekmek de bir yenilik değil. 200 Dolar yurtdışı fiyatına su geçirmezliği arttıran kapak dahil değil. Bir de ek aksesuarlar almanız gerekiyor.

146 Derece çekime gelince, yeni bazı telefonların ön kamerasında da panorama çekim olduğunu hatırlatmaya gerek var mı? Şu sıralar Facebook ya da Instagram’da balık gözü fotoğraf paylaşma modası yok. Olsa bile zaten çektiğiniz görüntüleri HTC RE’den direkt paylaşamıyorsunuz. Her şey telefonunuza aktarılıp, internete telefonunuzdan aktarılıyor. Lansmanda sık sık “PC’ye gerek yok” dense de telefon olmadan tek başına kullanılabilecek bir ürün değil.

RE suction cup

HTC RE, HTC’yi Kurtarır mı?

Sonuç olarak yenilik yapmaya en çok ihtiyacı olan HTC’nin büyük beklentilerle insanları heyecanlandırdığı Double Exposure etkinliği bana göre tam bir fiyasko ile sonuçlandı. Selfie modası biterken ortaya çıkan, önünde tasarımı bozan devasa bir kamera olan Desire Eye telefon ve daha önce hiç bir benzeri başarılı olamamış RE var. HTC bu ürünlerle pazar payı kaybetmeye devam edecektir. Eğer firma gerçekten bütün umutlarını bu yeni ikiliye bağladıysa, kenarda bir acil durum planı yoksa rekabetin acımasız hale geldiği mobil pazarda işi çok ama çok zor olacak; 1997’de kurulan firmanın daha 18 yaşını doldurmadan piyasadan ayrılması yazık olur.