Anasayfa Haber Zeiss, Sanal Gerçeklik Gözlüğü Üretiyor

Zeiss, Sanal Gerçeklik Gözlüğü Üretiyor

Ürettiği yüksek kalite merceklerle tanınan Carl Zeis, yakında sanal gerçeklik gözlüğünü pazara sürecek.

Uzun yıllardan sonra Oculus Rift ile tekrar gündeme yerleşen sanal gerçeklik gözlükleri, pek çok firmanın ilgisini çekiyor. Giyilebilir teknolojilerden para kazanabilmeyi uman pek çok şirket, bu türden ürünler geliştirmeye başladı. Ne var ki tüm firmalar Oculus Rift ile aynı yolu izlemiyor.

Fotoğraf makineleri ve cep telefonu kameralarında kullanılan yüksek kalite merceklerden tanıdığımız Carl Zeiss, daha düşük maliyetli bir ürün geliştirmeyi seçmiş. VR One adı verilen bu sanal gerçeklik gözlüğü, gerçekte ön kısmına akıllı cep telefonu yerleştirilerek kullanılan bir başlıktan ibaret.

Bu tasarım ilk kez karşımıza çıkmıyor, pek çok başka firma ve hatta kişisel girişimde de benzer tasarımlar görmek mümkün. Böyle bir tasarımın en iyi yanı, elde olan akıllı cep telefonunu kullanarak gözlük maliyetini düşürmek. Akıllı cep telefonlarının ekran, işlemci ve sensör donanımları bunu hayli kolaylaştırıyor. Tüm ihtiyacınız olan uygun bir gözlük gövdesi ve yazılım.

Öte yandan eğer elinizde üst seviye bir cep telefonu yoksa, VR One gibi tasarımların düşük fiyat avantajı ortadan kalkıyor. Çünkü bu tarz gözlükleri çalıştırmak için genellikle 5 inç civarı ekranlı ve üst seviye amiral gemisi telefonlar gerekiyor. Yani zaten elinizde bir telefon yoksa, bu tarz bir gözlük tek başına işe yaramayacaktır.

Carl Zeiss tarafından hazırlanan VR One, 2014 sonunda 99 dolarlık fiyat etiketiyle pazara sürülecek. Bu modelin benzerlerine göre avantajı ise, sadece tek bir telefon marka ve modeline bağımlı olmaması. Gözlük şasisi içine 4,7 ila 5,2 inç arasında ekran ebatları olan herhangi bir markanın telefonunu yerleştirebilirsiniz. Gözlük aynı zamanda ses ve şarj bağlantıları için çeşitli seçenekleri de destekleyecek. Bakalım bu tür sanal gözlükler bir sonraki giyilebilir teknoloji modası olmayı başarabilecek mi?