Anasayfa Makale Pratik SSD Secure Erase Rehberi

SSD Secure Erase Rehberi

SSD’leri fabrika ayarına döndürüp performansını artırmak için 6 ayda bir yapabileceğiniz Secure Erase işlemine yakından bakıyoruz.

Secure Erase, SSD’ler için Low Level Format işlemidir diyebiliriz. Secure Erase sayesinde SSD üzerindeki bütün hücreler silinerek disk fabrika ayarlarına döndürülüyor. Bu işlem, uzun süre boyunca çalışmış bir SSD’de performans artışı sağlayabiliyor. Üreticiler Secure Erase işleminin 6 ayda bir yapılabileceğini belirtiyor. Fakat bu işlemi sürekli yapmak, SSD hücrelerinin ömrünü azaltıyor.

Bu rehberimizde 7/24 kullanılmış ve toplamda 9.6 TB okuma, 9.7 TB da veri yazma işlemine maruz kalmış, 120 GB’lık bir Corsair SSD’ye Secure Erase işlemi uyguluyoruz. Secure Wipe yapmadan önce ve yaptıktan sonra da HD Tune Pro 5.50 ile performans testleri gerçekleştirip aradaki farka bakıyoruz.

Eğer sizin SSD’niz farklı marka ise SSD’nize uygun Secure Erase aracı için Technopat Sosyal’de konu açabilir ya da buradaki bütün SSD’lere uygulanabilen evrensel Parted Magic ile Secure Erase rehberimize bakabilirsiniz.

Kullanılan yazılımlar: