Anasayfa Haber Kawasaki H2R Tam 300 Beygir!

Kawasaki H2R Tam 300 Beygir!

Kawasaki’nin yeni motorunda havacılık teknolojisi büyük yer tutuyor.

Kawasaki tarafından resmen duyurulan Ninja H2R kod adlı yeni motosikletin henüz tüm özellikleri bilinmiyor. Firma detayları açıklamayı daha sonraya bıraktı, ancak bu yeni tasarım hakkında bazı bilgiler de açıklandı. H2R adını 1972 yılında üretilmiş olan H2 Mach IV modelinden alıyor. İki zamanlı ve üç silindirli 750 cc hacmindeki bir motora sahip olan bu klasik makine, çıktığı zaman performansıyla devrim yaratmıştı.

Yeni Ninja H2R motor gücü açısından benzer bir etki yaratmayı amaçlıyor. Ancak Kawasaki’nin bu motoru şimdilik sadece pist için tasarladığı biliniyor. Bir yol modelinin çıkıp çıkmayacağı ise şimdilik belli değil. H2R 998 cc hacminde bir motora sahip ve bu motordan tam 300 beygir güç üretiyor. Bu kadar küçük bir motordan bu gücün alınabilmesinde, Kawasaki’nin jet motorları üreten şirketinin büyük rolü var.

Kawa-H2R-02

Kawasaki her ne kadar çoğu insan tarafından sırf motosikletleriyle tanınsa da, çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor. Nitekim H2R’ın motorunun bu kadar güçlü olmasını sağlayan en önemli parça olan süper kompresör (supercharger) şirketin jet motorları üreten Gas Turbine & Machinery Co. alt şirketi tarafından tasarlanmış.

Motosikletlerde süper ve turbo kompresörlerin kullanımı yeni bir fikir değil, Kawasaki 1980’li yıllarda turbolu bazı modeller de üretmişti. Ne var ki turbo kompresörler güçlerini egzos gazı basıncından aldıkları için belirli bir gecikmeyle devreye girerler. Bu da özellikle düşük devirlerde sorun yaratır. Süper kompresörler ise genellikle otomobiller gibi daha büyük araçlar için tasarlandıklarından, motosikletlere uygulanmaları sorunlu oluyor.

Kawa-H2R-03

Ninja H2R modelinde kullanılan süper kompresör ise özellikle bu motosiklet için tasarlanmış. Hayli gelişmiş bir dişli sistemiyle gücünü doğrudan ana kranktan alan bu cihaz oldukça hafif ve küçük. Ayrıca turbolardaki gecikme sorunu da bu cihazda yaşanmıyor, marş basıldığı andan itibaren düzenli biçimde artan güç üretiliyor.