Anasayfa Haber Steam’de Türk Lirası Devri Başladı!

Steam’de Türk Lirası Devri Başladı!

Uzun zamandır beklenen Türk Lirası ile alışveriş desteği, dünyanın en büyük dijital oyun dağıtım servisi Steam’de bugün başladı.

PC oyunculuğunu farklı bir boyuta taşıyan ve şüphesiz buna Microsoft’tan çok daha fazla katkıda bulunan Valve’in dijital oyun dağıtım servisi Steam, artık Türk Lirası ile oyun ve uygulama satın alma imkânı sunuyor. Uzun zamandır talep edilen ve dün saat 20:00 gibi gelmesini beklediğimiz bu özellik bu sabah itibari ile hayata geçti.

Bir fenomen haline gelen Valve’in kurucusu Gabe Newel, ya da biz ona “Gabe amca” diyelim, Steam’e Türk Lirası desteği getirirken bunu salt bir para biçimi değişikliği olarak değil, aynı zamanda bir indirim olarak bizlere sunuyor. Bu bağlamda 1 ABD Doları, 1.5 Türk Lirası‘na denk geliyor. Doğal olarak oyun fiyatları da daha uygun hale geliyor.

Tabi hemen sevinmemekte fayda var zira oyunlarını gereksiz derecede fazla DRM teknolojileri ile donatan ve orijinal oyun oynayanları hayatından bezdiren “Ubi$oft“, burada da muzipliğini yapıyor ve bir “fiyat ayarlaması”na başvuruyor. Ortaya çıkan tabloya göre yeni para birimi ile normalde çok daha uygun fiyata düşmesi beklenen Ubisoft oyunları, olması gereken fiyatlardan daha yüksek bir fiyat etiketine sahip. Ubisoft burada umarız oyuncuların beğenmediği ve kullanışlılık olarak Steam’in yanından dahi geçemeyen uPlay servisini kullanarak oyun satın almalarını beklemiyordur. Zira Türk Lirası ve ABD doları dururken oyuncular Euro üzerinden satış yapan Origin ve uPlay‘den uzak durmayı tercih ediyorlar.

İş ödemeye gelince güzide operatörlerimizin de iştahı kabarmış tabii ki. Vagona ilk atlayan operatörümüz tabii ki Turkcell! Steam artık Turkcell Mobil Ödeme‘yi resmi olarak destekliyor. Bunun yanında Akbank, Bank Asya, Denizbank, Finans Bank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, PTT ve Yapı Kredi de artık Steam ile ortak çalışan bankalar arasında yer alıyor. İşin güzel aynı ise artık Havale ile ödeme yapıyor olabilmemiz. Tabii ki bu işlemin kredi kartına göre biraz gecikmeli olacağını belirtmek isteriz.

Ne diyelim? Zaten bilgisayarını sabaha kadar açık bırakıp oyunun indirimdeki orijinal fiyatından daha fazlasını elektrik faturası olarak ödeyen ve Torrent teknolojisinin sadece korsan oyun indirmek için kullanıldığını düşünen kullanıcıların yaptığı işin Steam gibi servislerden sonra pek bir mantıklı açıklaması kalmamıştı ama bu yeni indirim ve Türk Lirası desteği, söz konusu Torrent’ten oyun indirme mantığının tabutuna bir çivi daha çakmış oldu.

Umarım oyuncular bu yeni indirimden faydalanarak orijinal oyun alır ve oyun geliştiricilerin emeğine korsan paylaşım platformlarında gösterilen sözümona “saygı”nın ötesine geçip gerçekten destek olarak Türkiye’de oyun geliştirmek isteyen fakat korsan kullanım oranlarından dolayı korkup vazgeçen girişimcilere motivasyon kaynağı olur.

Ayrıntılı Bilgi için: Steam Türk Lirası Özel Sayfası