Anasayfa Makale En İlginç Google Street View Araçları

En İlginç Google Street View Araçları

Google’ın harita servisi Street View için kullandığı bazı araçlar, sanılandan çok daha farklı.

İlk olarak 2007 yılında testlerine başlanan Street View, geçtiğimiz 7 yılda oldukça fazla yol aldı. Artık neredeyse her ülkede Google’a ait Street View araçlarını yollarda görebilmek mümkün. Ancak bu araçlar, her zaman Google’ın standart araçları olan otomobillerden oluşmuyor. Google, sıradan otomobillerin yetersiz kaldığı durumlarda çok farklı araçlar kullanmayı tercih edebiliyor. İşte bu farklı ve ilginç Street View araçlarından bazılarını sizler için derledik.

Develer

street-view-camel

Evet, bildiğimiz hörgüçlü develerden bahsediyoruz. Google’ın otomobilleri, boyları 40 metreye ulaşan çöl tepelerine karşı yetersiz kaldığı için, Birleşik Arap Emirlikleri’nde develer tercih edilmiş. Geçtiğimiz haftalarda Google’ın yayınladığı bir görselle birlikte ortaya çıkan bu Street View aracı, Google’ın zorlu koşullara nasıl ayak uydurduğunun adeta ispatı niteliğinde.

Balıkçı tekneleri

balıkçı teknesi

Google’ın Amazon su yolları ve Malezya Penang ulusal parkını Street View veri tabanına eklemek için kullandığı balıkçı tekneleri, en son Japonya’nın Tohoku bölgesinde görüntülendi. Google’ın Tokyo ofisine yapılan başvurular sonucu, Google’ın Street View kameraları balıkçı teknesine monte edildi ve bölgenin görüntülenmesi gerçekleştirildi.

Köpek kızakları

kızak

Google, develerden önce de hayvanlar aleminden faydalanmıştı. Bunun en bilindik örneklerinden biri ise, Kanada’ya ait Iqualuit bölgesinin kaydı sırasında yaşandı. Eksi 45 dereceye kadar inebilen bölge soğuklarına karşı, köpeklerin çektiği bir kızak kullanıldı. Aynı tarz bir yöntem, Japonya’nın en kuzey adası olan Hokkaido’nun kaydı için de kullanıldı.

Dalgıç takımları

dalgıç

2012 yılında Google’ın Underwater Earth ile ortak yürüttüğü Catlin Seaview araştırmasında, azalan mercan resiflerinin gözlenmesi için Google’ın Street View teknolojisi kullanıldı. Buna benzer bir yöntem, Galapagos adalarının kaydı sırasında da Google tarafından test edilmişti.

Üç tekerlekli bisiklet

bisiklet

Üstüne Street View kamerası monte edilmiş üç tekerlekli bir bisiklet, uzun süredir Google tarafından kullanılıyor. Bu bisikletin çektiği en meşhur kayıt ise İngiltere’deki Stonehenge harabelerine ait. Fakat bu bisikletin başına gelen en ilginç yolculuk, bir trenin üstüne monte edili bir şekilde, İsviçre Alpleri’nde yaptığı kayıt esnasında gerçekleşmiş. 122 km’lik Albula/Bernina yolunu tamamen görüntüleyen bu bisiklet, Google’ın en başarılı kayıtlarından birine ev sahipliği yaptı.

Sırt çantası

sırt çantası

İlk olarak Arizona’daki Büyük Kanyon’un kaydı için kullanılan bu teknoloji, gücünü Android’den alıyor ve her 2.5 saniyede görüntü alan 15 kamera kullanıyor. 19 kilo ağırlığında bir set olan Street View çantası, özellikle araçların yakalayamadığı görüntüleri kaydetmek için ideal bir yöntem ve pek çok yerde Google tarafından kullanılıyor. Bu sırt çantasının en meşhur kullanım alanları ise Fuji Dağı ve Burj Khalifa gökdeleni olmuş.

El arabası

el arabası

Özellikle panaromik görüntü alabilen kameralar ile kullanılan el arabaları, sıradan araçların giremediği yerler için ideal bir kullanım sunduğu için Google tarafından sıkça kullanılan bir diğer araç. Mesafe ölçümü için lazer ve konum bilgisi için hareket algılayıcılara sahip olan bu araçlar, genellikle popüler yapıların iç kısmını kayda almak için kullanılıyor.