Anasayfa Teknoloji Aerion AS2 Sesten Hızlı Uçacak

Aerion AS2 Sesten Hızlı Uçacak

Aerion ve Airbus tarafından ortak üretilecek olan Aerion AS2 sesten hızlı uçacak biçimde tasarlanıyor.

Sesten hızlı yolcu uçakları geçmişte birden fazla ülke tarafından geliştirildi, ancak sadece Fransız/İngiliz ortak yapımı olan Concorde tam anlamıyla ticari olarak kullanıma girdi. Bu tür uçakları üretmek ve işletmek pek ucuza gelmiyor, üstelik ses hızını aşarken yarattıkları şok dalgaları yüzünden her hava koridorunu da kullanamıyorlar.

Ancak yine de bu tür uçakların sağladığı sürat avantajı çekici olmaya devam ediyor. Aerion firması tarafından tasarlanan AS2 modeli, sesten hızlı bir uçağın masrafının altından kalkabilecek sayılı alıcıya yönelik tasarlanmış. Bu uçak Concorde gibi büyük kapasiteli bir yolcu uçağı değil, aksine 20 kişilik bir özel jet olacak. Aerion firmasının tasarımında büyük gelecek gören Airbus, ortak çalışma için bir anlaşma imzalamış.

Ne var ki AS2’nin ilk uçuşunu 2021 yılından önce yapması beklenmiyor. Öncelikle uçak için gereken pek çok parça için üreticilerin bulunması gerekiyor ki, bunlara üç adet süpersonik hıza ulaşabilecek jet motoru da dahil. Ancak projenin büyük kısmını yüklenen Airbus bu uçağın potansiyelinden emin görünüyor.

Aerion AS2 tamamlandığında Mach 1.6 hıza rahatlıkla ulaşabilecek. Bu da normalde 10 saat süren San Francisco – Tokyo arası seyahati 6 saatte tamamlayabileceği anlamına geliyor. Ancak tabii ki bu jetin fiyatı da pek ucuz olmayacak. Benzer yolcu kapasitesine sahip ancak süpersonik olmayan özel jetler 30 milyon dolar civarında fiyat etiketine sahipken, Aerion AS2 tahminen 100 milyon dolar üzerinde fiyatla satışa çıkacak.