Anasayfa Haber Windows 10, MKV Video Destekliyor

Windows 10, MKV Video Destekliyor

Microsoft’un Windows 10 teknik önizleme çalışması devam ederken, her güncellemeyle ilginç özellikler ortaya çıkıyor.

Microsoft kısa bir süre önce teknik önizleme sürümü kullanıcıları için Windows 10 build 9860 güncellemesini yayınladı. Microsoft, sayıları milyonu geçen gönüllü test katılımcıları sayesinde Windows 10’u çıkış tarihine kadar bu şekilde geliştirmeye devam edecek. Bu arada çıkan her yeni güncellemeyle birlikte, Windows 10 hakkında yeni ve ilginç bilgiler ediniyoruz.

Windows 10 build 9860 ile birlikte gelen en ilginç özelliklerden biri de, işletim sistemiyle birlikte gelen Windows Media Player uygulamasının “.mkv” ekli video dosyalarını destekliyor olmasıdır. MKV formatı çok ciddi video veri sıkıştırmasının, çok yüksek kaliteyle yapılabilmesine imkan tanıyor. Bu yüzden de zaman içinde hayli yayıldı ve Akıllı TV türü aygıtlar tarafından bile desteklenmeye başlandı.

Ancak Microsoft daha önceki Windows sürümlerinde asla MKV dosyaları için resmi destek sağlamadı. Windows 8.1 altında bile Windows Media Player ile MKV dosyalarını çalıştırmak mümkün değil. Bunun için K-Lite Codec Pack gibi bir ek codec paketi indirmeniz ya da VLC Media Player gibi üçüncü parti bir yazılım kurmanız gerekiyor.

Ancak Windows 10 ile bu durum değişecek gibi görünüyor, çünkü build 9860 ile birlikte Windows Media Player varsayılan ayarlarda MKV dosyası oynatabiliyor. MKV dosyasını WMP ile oynatmaya kalktığınızda bir uyarı görseniz de, çalıştırma sorunsuz olarak gerçekleşiyor. Tabii bu destek Windows 10 resmen piyasaya çıktığında da devam edecek mi, daha başka codec türlerine de destek verilecek mi, bunlar henüz cevaplarını bilmediğimiz sorular.