Anasayfa Haber Zalman’da Büyük Sahtekarlık Ve İflas!

Zalman’da Büyük Sahtekarlık Ve İflas!

Güney Kore kökenli teknoloji firması Zalman, herkesi şaşırtan bir biçimde iflas başvurusunda bulundu!

Son onbeş yıldır özellikle soğutucu ürünleri piyasasında kendine önemli bir yer edinmiş olan Zalman, birdenbire iflas ettiğini açıkladı ve gereğinin yapılması için gerekli mercilere başvurdu! Ancak gerçekte bu iflasın Zalman’ın piyasadaki başarısıyla hiçbir alakasının olmadığı açığa çıktı. Şirketi batıran problem kalitesiz ürünler ya da zayıf satışlar değil, doğrudan sahtekarlık oldu!

Zalman gerçekte Moneual adlı bir başka şirketin alt kuruluşu ve markası. Moneual CEO’su Harold Park, yardımcıları Scott Park ve Won Duck-yeok ile birlikte hayli detaylı bir dolandırıcılık tezgahı kurmuşlar. Beş yıl boyunca süren dolandırıcılık, Zalman’ın üretim ve satış rakamlarının şişirilmesi üzerine kurulmuş. Bu şişirilmiş rakamlarla Güney Kore bankalarından daha fazla kredi toplayan üç yönetici, beş yıl içinde 3 milyar doları zimmetlerine geçirmişler.

Ancak kredi verenlerden birinin durumun farkına varması üzerine, Zalman’ın piyasadaki hisseleri ve mal varlığı dondurulmuş. Bu gelişmenin ardından eli kolu bağlanan şirket için iflas başvurusu yapmaktan başka çare kalmamış! Bu noktada uzmanlar Zalman markasına artık bitmiş gözüyle bakıyorlar, çünkü kredi verenlerin 3 milyar doları geri almak için açacakları davalar ve diğer gelişmeler, en iyi ihtimalle yıllar alacaktır. Bu arada herhangi bir çalışma yapamayacak olan Zalman, artık bir şirket olarak ölmüş sayılabilir.

Zalman’ın sahip olduğu patentlerin de bu arada para bulmak için diğer mal varlıklarıyla beraber satışa çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Büyük ihtimalle Thermaltake ve Cooler Master gibi aynı sektörde çalışan firmalar bu patentlere ilgi gösterebilirler. Zalman ürünlerinin satış ve garantisi ise şu dakikadan sonra artık tamamen sallantıda sayılabilir. Zalman adına kredi toplayan ve zimmetine geçiren Moneual yöneticilerinin başına ne geleceği ise henüz belli değil, o da önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır.