Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Tüketiciyi Yanıltan E-Ticaret Siteleri

Tüketiciyi Yanıltan E-Ticaret Siteleri

Sattığı ürünün teknik özelliklerin kendi bile bilmeyen e-ticaret siteleri, tüketicileri yanıltıyor.

Her şey bir arkadaşımın yüksek performanslı, 4 TB kapasiteli bir sabit disk tavsiyesi istemesi ile başladı. Hemen fiyat arama motorlarından birinin yolunu tuttum ve “4TB 7200” kelimesi ile sorgumu gerçekleştirdim. Karşıma çıkan tabloda ilk sırada yer alan girdiye tıkladım ve ürün sayfasını kontrol ettikten sonra sayfanın bağlantısını arkadaşıma ilettim. Acele ile yaptığım bu işteki hatayı, arkadaşım fark etti ve bana hızlı bir dönüş yaparak diskin 7200 RPM değil, 5400 RPM olduğunu belirtti.

5400 RPM ile 7200 RPM, sabit diskin dakikada yaptığı devir miktarı. Bu miktar ne kadar yüksek ise disk de o kadar hızlı oluyor. Bu bağlamda bir sabit disk alırken diskin RPM değeri büyük önem taşıyor. Hele ki söz konusu büyük kapasiteli, 4 TB bir disk ise RPM değeri daha da önemli bir hal alıyor. Yavaş bir diski 4 TB veri ile doldurmak epey zaman alacaktır zira.

Uyarı üzerine ben de ufak bir araştırma yaparak diskin gerçek RPM değerinin 5400 olduğunu öğrendim. Oysa ki ürünün satış sayfasında 7200 RPM olduğu belirtilmekte. Bir başka önemli nokta ise 7200 RPM modelin fiyatının neredeyse iki katı yüksek olması. Bu disk 5400 RPM. Bunu almaktan vazgeçtiniz. O zaman diğer markanın ürününe yöneliyorsunuz. Zira o 7200 RPM. Ya da gerçekten öyle mi? Nereden biliyoruz aynı firmanın bu modelin RPM değerini de yanlış belirtmediğini ? Bingo! İkinci disk de 5400 RPM fakat güzide perakendecimiz bu diski de 7200 RPM olarak belirtmekte!

Asıl işi teknoloji ürünlerini son kullanıcıya ulaştırmak olan bir sitenin sattığı iki teknolojik ürünün birden RPM değerlerini yanlış belirtmesi tesadüf mü, yoksa bunun altında yatan başka bir sebep mi var ? Sabit disk ve söz konusu perakende mağaza burada sadece ufak bir örnek. Benzer durumu diğer birçok perakende sitesinde görebilirsiniz. Monitörlerde yanlış milisaniye değerleri, kullanıcıyı yanıltan ekran kartı bellek miktarları, yetersiz bilgiler ve çalışmayan karşılaştırma sistemi bunlardan sadece birkaçı.

Özellikle son dönemde yayıncılığa soyunup sattıkları ürünlerin “tanıtımını” kendi yapan perakende mağazaları önce asıl yaptığı işi düzgün icra etmeli diye düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz ?

Fiyat Arama Motoru