Anasayfa Haber Bu Mercek Telefon Kameralarını Değiştirebilir!

Bu Mercek Telefon Kameralarını Değiştirebilir!

DynaOptics firması tarafından geliştirilen yeni bir tür mercek, cep telefonu kameralarını kökten değiştirebilir.

Cep telefonlarında kullanılan kameralar son on yılda inanılmaz geliştiler. Ancak halen çok ciddi bir sorun var, eğer foto çekerken yakınlaştırma yapmaya kalkarsanız, resim kalitesi bir anda rezil oluyor. Bunun en önemli sebebi ise telefon kameraların kullanılan yakınlaştırmanın dijital olarak yapılmasıdır.

Büyük mercekleri olan SLR türü kameralarda yakınlaştırma işlemi merceklerin odak aralıklarının fiziksel olarak ayarlanmasıyla yapılır. Bu durum doğrudan ışığın odaklanmasıyla alakalı olduğundan, resim kalitesinde kayıp yaşanmaz. Ancak dijital yakınlaştırmada bunu yapmak mümkün değildir. Yakınlaştırma işlemi yazılımsal olarak yapılır, çünkü cep telefonunda büyük mercekler ve kullanabileceğiniz kadar yer pek yoktur.

Ancak DynaOptics firması bu soruna hayli yaratıcı bir çözüm geliştiriyor. Yukarıdaki resimde gördüğünüz kare şeklindeki mercek, üzerinde birden fazla odak noktası taşıyor. Bu açıdan yaşı ilerleyen insanların kullanmak zorunda kaldıkları bifokal (çift odaklı) gözlüklere benzediği söylenebilir. Bu mercekle yakınlaştırma yapmak için onu ileri ve geri değil, sağa ve sola hareket ettirmeniz yeterli oluyor.

Bu tasarım sayesinde telefonun kasasından dışarı taşmayacak, buna rağmen fiziksel olarak yakınlaştırma yapabilecek bir mercek düzeneği üretmek mümkün olacak. DynaOptics halen çalışmaların gayet başarılı sonuçlar verdiğini ve pek çok firmanın ilgisini çektiğini bildiriyor. Bu mercekleri 2016 model telefonlarda kullanılabilecek hale getirmeyi amaçlayan firma, halen üretimdeki pürüzleri çözmeye ve maliyeti olabildiğince düşürmeye çalışıyor. Bu yeni teknoloji üreticiler arasında yaygın kabul görürse, SLR kalitesinde foto çekebilen telefonları raflarda görmemiz yakındır.