Anasayfa Haber Tüm Dünyaya Uydudan Ucuz İnternet!

Tüm Dünyaya Uydudan Ucuz İnternet!

Elon Musk ve Greg Wyler, tüm gezegene ucuz internet sağlayacak bir uydu ağı üzerinde çalışıyorlar.

Greg Wyler önceden Google’ın yönetim kademesinde bulunuyordu ve uydu ağı üzerinden internet dağıtım şebekesi kurma fikrini masaya koymuştu. Ne var ki Google yönetimi bu işin masrafının kendilerini aşabileceğini düşünerek projeyi onaylamamıştı. Nitekim böyle bir fikir ilk kez ortaya atılmıyor, ancak tüm gezegene internet bağlantısı sağlayabilecek bir uydu ağı kurmak, eldeki modern teknolojiyle bile pek kolay değil.

İşte bu yüzden Google’dan ayrıldıktan sonra WorldVu Satellites firmasını kuran Wyler, bu iş için gerekecek radyo frekans kullanım haklarını satın alarak işe başlamış. Şimdi Elon Musk ile uydu ağı projesi üzerinde çalışan Wyler, Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin uzay gemilerini kullanarak uyduların yörüngeye fırlatılmasını amaçlıyor. Musk’ın projeye sıcak baktığı, ancak projeyi yürütebilmek için uydu teknolojileri konusunda uzman üçüncü bir ortak aradıkları söyleniyor.

Tüm dünyaya internet bağlantısı sağlamak için bir uydu ağı kurmak, çok ciddi bir yatırım ve teknolojik çaba gerektiriyor. Google ve Facebook gibi şirketler bu sebepten dolayı dikkatlerini insansız hava araçları kullanmaya vermişler. Ancak bir uydu ağının avantajları gerçekten çok daha fazla.

Ne var ki bu iş için en az 700 adet uydu üretmek gerekiyor. Ayrıca zaman içinde ömrü dolan uyduların da yenileriyle değiştirilmesi gerekecek. Bu uyduları üretecek bir fabrikaya ihtiyaç olacak, bu da ciddi yatırım gerektiriyor. Kaldı ki bu iş için gereken uyduları üretmek için eldeki teknoloji de henüz pek yeterli değil.

Bu kadar büyük bir uydu ağını iflas etmeden kurmak için, her uydunun 110 kilodan ağır olmaması ve en fazla 1 milyon dolara üretilebilmesi gerekiyor. Uydu ağırlığı özellikle fırlatma maliyetlerini düşük tutmak açısından hayati önem taşıyor. Fakat halen eldeki teknolojiyle bu tür bir uydunun ortalama ağırlığını 300 kilonun altına çekmek çok zor. Ayrıca uydu başına maliyetler de rahatlıkla 9-10 milyon doları geçebiliyor.

Tabii tüm bunların üzerine bir de uydu ağını kontrol edecek, denetleyecek ve ayakta tutacak bir kontrol ve bağlantı merkezinin kurulması söz konusu, bu da ayrı bir yatırım demek. Ayrıca tüm dünyaya internet bağlantısı sağlamak, gezegendeki her devletin hoşuna gidecek bir girişim olmayacaktır. Ülke içindeki interneti kontrol etmek ve sansürlemek isteyen herhangi bir devletin bu girişime karşı önlem alacağına şüphe yok. Kaldı ki gezegende bu türden birden fazla devlet var!