Anasayfa Haber Google Havaalanı Kiraladı!

Google Havaalanı Kiraladı!

Google ve NASA arasında yapılan sözleşme sonucunda, Google artık kendi havaalanına sahip!

Google’ın Planetary Ventures adlı alt şirketiyle NASA arasında imzalanan sözleşme sayesinde, Google artık kendi havaalanına sahip oldu. Amerika’nın tarihi havaalanlarından biri olan Moffett Federal Havaalanı, 1930 yılında kurulmuştu. Geçmişte NASA’ya devredilen havaalanı, bu yeni sözleşmeyle 60 yıllığına Planetary Ventures şirketine, yani Google’a kiralandı.

Moffett Havaalanı’nda iki adet pist, üç dev hangar, çeşitli çevre yapılar ve bir de golf sahası bulunuyor. Bu dev hangarlar tarihi eser sayılıyorlar, vaktiyle alan inşa edilirken özellikle zeplinlerin depolanabilmesi için bu kadar büyük tasarlanmışlardı. Ancak uzun zamandır atıl duran alan, bir yandan NASA için gider kapısı durumundaydı.

moffett-federal-havaalanı

Bu anlaşma kapsamında Google önümüzdeki 60 yıl için NASA’ya toplam 1,16 milyar dolar kira ödeyecek. Ayrıca tesislerin yıllık bakım ve işletme giderleri için de her yıl ortalama 6,3 milyon dolar harcama yapacak. Google bunların da ötesinde, uzun süredir atıl duran alanın bakım ve restorasyonu için toplamda 200 milyon dolar harcama yapmayı da sözleşme gereği kabul etmiş.

İlk bakışta abartılı bir yatırım gibi görünse de, Google’ın bu alana sadece yöneticilerin özel jetlerini park etmeyeceği sır değil. Şirket uzun süredir kırsal bölgelere internet bağlantısı götürebilmek için baz istasyonu görevi görecek balonlar ve hava gemileri üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren deneme uçuşlarına başlayacağı bilinen şirketin, özellikle Moffett alanındaki dev zeplin hangarlarını bu iş için kullanacağı tahmin ediliyor.