Anasayfa Haber Google Glass, Başlamadan Bitiyor

Google Glass, Başlamadan Bitiyor

Diane Von Furstenberg Google Glass ile sahnede
Diane Von Furstenberg Google Glass ile sahnede

Yazılım geliştiriciler Google’ın akıllı gözlüğünden ümidi kesmişe benziyorlar.

Google’ın Glass adlı gözlük formundaki giyilebilir teknolojisine olan ilgi her geçen gün daha da azalıyor. Şirket bu ürünü kısıtlı sayıda pazara sürmüş olsa da, 1,500 dolar fiyatla satılan cihaz henüz Beta aşamasından çıkabilmiş değil. Bu kadar yüksek fiyatına rağmen halen ciddi eksikleri olan Glass, özellikle yazılım geliştiriciler arasındaki desteğini ciddi oranda kaybetmeye başlamış.

Reuters tarafından yapılan bir habere göre, Google Glass için yazılım geliştirmekte olan 16 firmadan 9’u tüm çalışmalarını süresiz askıya aldıklarını ifade etmişler. 3 firma ise dikkatlerini endüstriyel kullanıma yönelik kurumsal uygulamalara çevirdiklerini bildirmiş. Bu ilgi kaybı sebepsiz değil, herşeyden önce cihazın çıkış tarihi olarak 2015 yılının ilerleyen ayları gösteriliyor ki, bu da en azından bir yıl daha bitmiş bir ürünün raflarda olmayacağı anlamına geliyor.

Yüksek fiyat etiketi, Beta statüsü ve az bulunabilir olmak, Google Glass’ın kamu nezdinde uyandırdığı ilk ilgi ve heyecan dalgasını söndürmüş gibi görünüyor. Kaldı ki cihazın teknik açıdan da pek olgunlaştığı söylenemez. Düşük çözünürlükte ortalama 40 dakikalık video kaydı yapmak, Glass’ın bataryasını kurutmaya yetiyor. Pek kimsede bulunmadığından Glass için yazılmış pek uygulama bulunmaması da ayrı bir sorun.

Öte yandan işin bir de kanuni ve sosyal tarafı var. Google Glass daha şimdiden toplumsal paranoyayı artırmış durumda ve başta eğlence mekanları olmak üzere halka açık pek çok yerde kullanılması yasak. Amerikalı sinema salonu sahipleri derneği, korsanlık kaygısıyla Glass’ın sinema salonlarına girişini yasakladı. İngiliz polisi de bir açıklama yaparak, direksiyon başında Glass kullananların ceza yiyeceğini açıkladı.

Tüm bu olumsuz atmosfere rağmen Glass’ın geleceği yine de tamamen karanlık sayılmaz. Bu cihazın endüstriyel kullanım senaryoları pek çok kuruluş tarafından gözden geçiriliyor. Google Glass büyük ihtimalle uzun vadede belirli meslek grupları tarafından kullanılan, gayet faydalı bir ekipman haline gelecektir. Ancak yüzmilyonlarca satması ve herkesin gözünden düşürmediği bir cihaz haline gelmesi, en azından şimdilik pek mümkün görünmüyor.