Anasayfa Haber Apple, Üçüncü Parti SSD Sürücülerini Engelledi

Apple, Üçüncü Parti SSD Sürücülerini Engelledi

Apple, AHCI SATA sürücülerinin kaynak kodlarını kapalı hale getirerek üçüncü parti programların SSD’lere erişimini engelledi.

Apple, ani bir kararla Mac OS X Yosemite 10.10’da üçüncü parti SSD sürücülerin desteğini sona erdirdi. Mac bilgisayarında üçüncü parti SSD kullanan çoğu kullanıcı, bu değişikliğin ardından sistemlerini başlatamadı.

Yapılan değişiklikten Apple’ın kendi SSD’lerini kullanan Mac sahipleri elbette etkilenmedi. Ancak bu karar, Render ve grafik tasarım işleriyle uğraşan profesyonel Mac kullanıcılarını doğrudan etkiledi. Zira bu kullanıcılar, işlemlerinde daha iyi performans elde edebilmek için Mac bilgisayarlarında üçüncü parti bir SSD ile birlikte Trim Enabler yazılımını kullanıyordu.

Trim Enabler yazılımının geliştiricisi Cindori Software, Mac OS X Yosemite’te yaşanan üçüncü parti SSD problemine ilişkin bir açıklama yaptı. Firma, sorunun Apple’ın yeni güvenlik özelliği olan ”Kext signing”den kaynaklandığını söyledi. Bu özellik sayesinde, sürücülerin işletim sistemi çekirdeğine geçişi önceden belirleniyor.

”Kext signing” basit bir şekilde Mac OS X’te kurulu sürücülerin Apple dışında bir geliştirici tarafından değiştirilip değiştirilmediğini kontrol ediyor. Eğer sürücüler Apple dışında bir etki tarafından değiştirilmişse, bu durumda Yosemite sürücüyü yüklemiyor.

Cindori Software, Trim Enabler yazılımını tekrar güncellemeye gitti. Artık program sayesinde ”Kext signing” kapatılabiliyor. Fakat firma, bu güvenlik prosedürünün kapatılması durumunda işletim sisteminde büyük bir güvenlik açığı meydana geleceğini söylüyor.

Maalesef Apple bu konudaki politikasını değiştirmediği sürece Trim’i açabilmenin başka bir yolu görünmüyor. Zira Apple, AHCI SATA sürücülerinin kaynak kodlarını kapatarak geliştiricilerin müdahale etmesini önlüyor.