Anasayfa Haber NVIDIA Tesla K80 Resmen Tanıtıldı!

NVIDIA Tesla K80 Resmen Tanıtıldı!

Nvidia tarafından resmen tanıtılan Tesla K80, farklı bir amaca hizmet edecek olan, aşırı güçlü bir ekran kartı.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız bir haberde, IBM’in nasıl yeni nesil süper-bilgisayarlar üzerinde çalıştığını anlatmıştık. İlgili haberi buradaki bağlantıdan okuyabilirsiniz. IBM bu süper-bilgisayarları tek başına geliştirmiyor, Nvidia ile çok ciddi bir ortaklık içindeler. Nvidia bu süper-bilgisayarlarda kullanılması planlanan grafik kartlarının tasarlanması ve üretilmesinden sorumlu.

Nvidia bu iş için geliştirdiği Tesla K80 ekran kartını, resmen tanıttı. İçinde çift işlemci ve 24 GB hafıza barındıran bu ekran kartı, oyun oynamaktan çok daha fazlasını yapmak için tasarlanmış.  480 GB/s hafıza bant genişliğine sahip olan kart, 4,992 adet CUDA paralel işlem çekirdeği barındırıyor. Ayrıca bu kartın bünyesinde özel olarak geliştirilmiş Dynamic Nvidia GPU Boost ve Dynamic Parallelism gibi çok özel teknolojiler de mevcut.

Kartın işlem gücü de yabana atılacak cinsten değil. Genel kullanıcıya yönelik tasarlanmış olan GeForce GTX 980 ekran kartı ortalama 5 teraflop işlem gücüne sahipken, Tesla K80 rahatlıkla 9 teraflop sürati zorluyor. Teraflop ne demek derseniz, 1 teraflop işlem hızı, saniyede 1 trilyon kayan nokta hesaplamasının yapılması anlamına geliyor.

Gerek mimari tasarımı, gerek içindeki özel teknolojiler, Tesla K80’i tam bir veri işleme canavarı kılıyor. Zaten grafik işlemcilerin yoğun veri işlemedeki en büyük avantajları da budur. GPU dediğimiz grafik işlemciler, CPU denilen ana işlemciler gibi pek çok farklı işi yapacak komut setleriyle doldurulmazlar. Aksine, GPU’ların işi olabildiğince çok matematik hesabı yaparak, yoğun miktarda ham veriyi en hızlı biçimde işlemektir. Bu açıdan bakıldığında, Tesla K80 halen piyasada olan herhangi bir seri üretim CPU’dan çok daha hızlı!

Nvidia’nın bu özel kartı son tüketici için perakende olarak satışa sunma planı tabii ki yok, bu yüzden de tanıtımda herhangi bir fiyat verilmemiş. Ancak bu kartın yakın zamanda bilimsel amaçlı sunucu kümelerinde ve süper-bilgisayarlarda bol bol boy göstermesi bekleniyor. Bu kartın sunacağı işlem gücü, astro-fizik, quantum kimya ve genetik araştırmalar gibi pek çok bilimsel alanda uzmanların işini çok kolaylaştıracaktır.