Anasayfa Haber Steam Early Access Oyunlara Dikkat!

Steam Early Access Oyunlara Dikkat!

Steam tarafından başlatılan Early Access iş modeli, her zaman iyi sonuçlar vermiyor.

Steam tarafından 2013 yılının Mart ayında başlatılan Early Access iş modelinin maksadı, para sıkıntısı çeken oyun yapımcılarının hayatını kolaylaştırmak idi. Bu iş modeline Minecraft esin kaynağı olmuştu. İyi fikirlere sahip bağımsız oyun yapımcıları bu sayede dev şirketlerin insafına kalmayacak, Steam yardımıyla doğrudan tüketiciye ulaşarak oyunu tamamlamak için ihtiyaçları olan kaynakları önsiparişle toplayabileceklerdi.

Tabii bu iş modeli Kickstarter kampanyalarındaki gibi yürümüyor. Oyuncular desteklemek istedikleri oyunun parasını ödediklerinde, karşılığını kesin olarak alacaklarının bir garantisi olduğu söylenemez. Pek çok yapımcı firma, para ödeyen oyunculara Alpha seviyesinden itibaren oyuna erişme izni veriyor. Bu oyunlar arasından bazıları tamamlanıp gayet başarılı yapımlar halinde satışa çıkıyorlar. Bazıları da para gelmeye devam ettikçe daha da geliştiriliyorlar.

Ancak yapılan bir istatistik çalışmaya göre, bu iş modeli her zaman pek başarılı sonuçlar vermiyor. Steam üzerinde Early Access iş modeli devreye girdiğinden beri duyurulan oyunlardan ancak % 25’i tamamlanabilmiş. Kalan % 75’lik oran içindeki oyunlardan bazıları, mesela Kerbal Space Program ya da Day Z, para geldikçe yapılmaya devam ediliyor. Fakat bunlar için de kesin bir bitiş tarihi ufukta görülmüyor.

Bazı oyunlar ise geliştirme sürecinde yaşadıkları sorunlar yüzünden adeta uykuya yatmış durumdalar. İşin kötü tarafı, tamamlanan oyunların hepsinin mükemmel olduğu da söylenemez. Bazı oyunlar geliştirme sürecini daha da uzatıp para kaybetmemek için, söz verilen özelliklerin çoğu olmadan bitirilip kapatılmışlar. Tabii arada nadir de olsa tüm parayı alıp ortadan kaybolanların olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Tüm bunların tüketiciler açısından anlamı nedir? Caveat emptor! Yani antik Roma alışveriş hukukunun temel kanunlarından biri olan, müşterinin alacağı ürüne dikkat etmesi gerekliliği ön plana çıkıyor. Steam üzerinde yapılma aşamasında olan bir oyuna Early Access ile destek olmak ve fiyatı çok daha ucuz iken bir tane edinmeyi garantilemeyi istemek gayet doğal.

Ne var ki paranızı yatıracağınız oyuna dikkat etmeniz gerekiyor. Yapımcının vaatleri gerçekçi mi? Sık sık grafik motoru değiştirdiğini duyuruyor mu? Paylaştığı ekran görüntüleri ya da videolarda şüphe çeken bir şeyler var mı? En azından yapımcının ilk oyunu olup olmadığına bakmak bile hiç yoktan önemli. Early Access bir oyuna bir kaç dolar yatırmak ve sonra oyunun batmasına şahit olmak çoğu oyuncuyu belki iflasa sürüklemez. Ama durduk yerde neden paranızı sokağa atasınız ki?