Anasayfa Haber Intel Yeniden Yapılanıyor

Intel Yeniden Yapılanıyor

Mobil işlemci pazarındaki politikasını değiştiren Intel, kendi içinde yeniden yapılanmaya gitmeye karar verdi.

Intel CEO’su Brian Krzanich tarafından şirket içinde gönderilen bir e-postanın dışarı sızması, Intel’in mobil ve masaüstü işlemci bölümlerini birleştirme hazırlığında olduğunu ortaya çıkardı. Halen Intel iki farklı pazara ürün geliştiren, iki ayrı bölümden oluşuyor.

PC Client bölümü Core i3/i5/i7 işlemciler ve bunların dizüstü varyantlarını, ayrıca anakartlarda kullanılacak yonga setlerini geliştiriyor ve üretiyor. Bu bölümün başında Kirk Skaugen var ve Intel’in en büyük geliri bu bölümden kaynaklanıyor. Her yıl ortalama 35 milyar dolar ciro yapan PC Client bölümü, ortalama 13 milyar dolar net kâr ile sene kapatıyor.

Öte yanda ise Intel’in başta Atom ve Core-M serileri olmak üzere tüm mobil işlemcilerinden sorumlu olan Mobile and Communications bölümü var. Bu bölümü Herman Eul idare ediyor, ancak bölüm uzun zamandır hiç kâr edemedi. Sırf geçtiğimiz mali çeyrekte 1 milyar dolar zarar eden bölüm, Intel’e devamlı para kaybettiriyor.

Intel devamlı zarar yazmaktan artık sıkılmış gibi görünüyor. Mobil pazarda ARM işlemcilerle hüküm süren Qualcomm’a karşı yaptıkları tüm girişimlerin boşa çıkması, üzerine bir de tablet ve telefon satışlarında pazarın doymasına bağlı olarak düşüşün başlaması, Intel’i politika değiştirmek zorunda bıraktı. İlk ayakta mobil cihaz üreticilerini sübvanse etmekten vazgeçen şirket, şimdi de devamlı zarar eden mobil işlemci kısmını PC işlemci kısmıyla birleştiriyor.

Bu birleşmenin 2015 başında tamamlanmış olması bekleniyor. Yeniden yapılanma sonucu işten çıkarmaların yaşanıp yaşanmayacağı henüz belli değil. Ancak bu değişiklik Intel’in Atom ve Core-M sınıfı işlemcileri için idam fermanı anlamına gelebilir. Şirket bu işlemcilere büyük masraf etmesine ve onları belirli bir olgunluğa getirmesine rağmen, mobil pazara geç girmiş olmanın sıkıntısını yaşıyor ve alıcı bulmakta zorlanıyor.

Ancak tabii bu sadece piyasada dolaşan bir söylentiden ibaret. Intel’in mobil işlemcilerden vazgeçmesi uzun vadede pek mantıklı görünmüyor. Şirketin işlemcilerini tek bir çatı altında geliştirmeye ve satmaya devam etmesi çok daha muhtemel. Mobil pazarında ise eskisi kadar saldırgan olmasa bile, yine de satış çabaları devam edecektir.