Anasayfa Haber Yapımcılar Sanal Gerçekliğe Hazır Mı?

Yapımcılar Sanal Gerçekliğe Hazır Mı?

Oculus Rift gibi sanal gerçeklik cihazları hakkında oyun yapımcıları ne düşünüyorlar, neler yapıyorlar?

Giyilebilir teknolojiler konusu, elektronik firmalarının umut bağladığı yeni gelir kapılarından biri haline geldi. Akıllı saatler, akıllı gözlükler ve daha nice benzer ürün üzerinde hummalı çalışmalar sürüyor. Sanal gerçeklik gözlükleri de bu yeni teknolojilerden biri ve başta Oculus Rift olmak üzere pek çok ürün yakında raflarda yer almaya başlayacak.

Peki ama oyun firmaları bu işe ne diyorlar? Tüm büyük firmalar bu konuya yatırım yapıyorlar mı? Yakında sanal gerçeklik gözlükleri büyük ekranlı monitörlerimizin yerini kesin olarak alacaklar mı? Bu sorunun cevabı pek net değil. Bazı firmalar bu konuya yatırım yaptıklarını açıkça söylüyorlar. Mesela geçtiğimiz aylarda Activision, Electronic Arts ve Ubisoft, yeni oyunlar için sanal gerçeklik gözlüğü desteğine yatırım yaptıklarını açıklamışlardı.

Fakat bu hevesli yaklaşımı her firmada görmek mümkün değil. Nitekim Take-Two firmasının CEO’su Strauss Zelnick tarafından yapılan bir açıklama, şirketin bu alanda bekleyip görme politikası uygulayacağını ortaya koydu. Take-Two, 2K Games ve Rockstar gibi iki büyük markanın sahibi olan bir yayıncı. Zelnick, sanal gerçeklik gözlüklerine neden temkinli yaklaştıklarının sebeplerini de saklamıyor.

Zelnick’e göre sanal gerçeklik gözlüklerinin piyasada tutunması çok da garanti değil. Oyuncuların bu gözlükleri çok uzun süreler takmaktan memnun kalıp kalmayacakları konusunda ciddi şüpheleri olduğunu saklamıyor. Şirket yönetimi olarak bu gözlüklerle kendi tecrübeleri sonucunda, bunları kullanmanın uzun saatler boyunca büyük ekranlı bir monitör ya da televizyon karşısında oturmak kadar kolay ve rahat olmadığı sonucuna ulaşmışlar.

Zelnick bu yüzden şirket olarak bu furyaya hemen katılmayacaklarını, aksine bekleyip sonuçları göreceklerini açıkça söylüyor. Bu konudaki şüpheleri haksız çıkarsa oyunlarına sanal gerçeklik desteğini biraz geç de olsa ekleyeceklerini ifade eden Zelnick, şirket yönetimi olarak bu yeni teknoloji üzerinden para kaybetmeyi göze almaya niyetli olmadıklarını açıkça vurguluyor. Bu da sanal gerçeklik gözlüklerinin geleceği hakkında kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturmaya yetiyor.