Anasayfa Haber AMD’den Yeni APU: Carrizo!

AMD’den Yeni APU: Carrizo!

AMD’nin yeni APU modeli 2015 yılında pek çok yenilikle birlikte hazır sistemlerde boy gösterecek.

AMD tarafından geliştirilen Carrizo kod adlı yeni APU, 2015’in ilk çeyreğinden itibaren dizüstü ve all-in-one sistemlerde boy göstermeye başlayacak. AMD bu yeni APU ile daha iyi performans ve enerji tasarrufu vaat ediyor. APU’nun ana CPU kısmını AMD’nin x86 uyumlu Excavator kodlu çekirdeği oluşturuyor. GPU kısmında ise yeni nesil Radeon grafik işlemci çekirdeği kullanılıyor.

Carrizo’nun bir de masaüstü sistemler için tasarlanan Carrizo-L varyantı bulunacak. Bunda ise CPU çekirdekleri Puma+ tabanlı olacak, GPU kısmında da Radeon R serisi işlemci çekirdeği kullanılacak. Her iki varyantın da ARM TrustZone desteği sağlayan birer güvenli işlem yongası bulunacak. Bu özellik kurumsal alanda satış yapabilmek için elzem ve AMD ürünlerinde eksikliği uzun zamandır eleştiriliyordu.

AMD bu yeni APU’ları halen laboratuvar testlerinden geçiriyor ve yakın zamanda lisans işlemlerinin bitip, üretime hazır olacaklarını tahmin ediyor. AMD CEO’sunun değişmesi ve mühendislik kökenli olan Lisa Su’nun başa geçmesiyle, şirketin ar-ge çalışmalarına yeni bir soluk gelmiş gibi görünüyor. Ancak yeni ürünün ne kadar başarılı olacağını görmek için 2015 yılında örneklerinin elimize geçmesini beklememiz gerekecek.