Anasayfa Oyun Civilization: Beyond Earth Oynuyoruz – Alpha Centauri Yeniden Doğdu

Civilization: Beyond Earth Oynuyoruz – Alpha Centauri Yeniden Doğdu

Strateji üstadı Sid Meier’in Civilization serisi Beyond Earth ile uzak yıldızlarda devam ediyor. Civilization: Beyond Earth oynuyoruz, Alpha Centauri’yi hatırlıyoruz…

1999’da Tanıştığımız Alpha Centauri bu oyunla bir nebze de olsa yeniden karşımıza çıkıyor. Bilim kurgu ve tur tabanlı strateji sevenler ve merak edenler için buyrun Civilization: Beyond Earth Oynuyoruz videomuza…

İnsanlığın Dünya’ya sığmadığı, açlık ve savaşla boğuştuğu yakın gelecek, umutsuz görünebilir. insanoğlunun uzak yıldızlara yolculuğu ise yeni bir başlangıç umudu olacak. Fakat gittiğimiz yere kendimizi ve mirasımızı da götürüyoruz. Üzerinde ilkel yaşam olan yeni bir gezegende bu sefer nasıl bir uygarlık kuracağız?

Oyunun şu anki hali bize 1999’dan hatırladığımız Alpha Centauri kadar çarpıcı gelmedi. Zira oyun mekanikleri eski Civilization kadar tatmin edici değil. Taraflar Alpha Centauri’de daha keskin karakterlere sahipti ve teknolojilerin açıklaması çok daha fazla metin, doğal olarak bilim ve felsefe içeriyordu. Bunlara karşın ne kadar az 4X Strateji oyunu çıktığını düşünecek olursak, Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth denenmesi ve keşfedilmesi gereken oyunlar arasında yer alıyor. Her Civilization oyununda olduğu gibi kendinizi hiç farketmeden saatlerce ekran başına kilitlenerek oyuna dalmış buluyorsunuz.

Civilizaton: Beyond Earth ve Mantle

Teknik olarak baktığımızda grafiklerin diğer yeni Civilization oyunlarında olduğu gibi yeni döneme ayak uydurduğunu, hem DirectX, hem de Mantle desteklediğini görüyoruz. Mantle, sistemde DirectX’e göre daha az işlemci kaynağı tüketerek güçlü ekran kartına karşın işlemciye çok yük bindiren strateji oyunlarında performansı arttırıyor. Civilization serilerinde kullanımı bu açıdan pek çok aksiyon, FPS oyunundan daha önemli bir yer tutuyor.

Başka geliştirmeler de var, yüksek çözünürlüklerde çoklu GPU kullanımında AMD ekran kartlarında Micro Stuttering denilen takılmaların önüne geçilmiş. Bu oyunu pek az oyuncu 4K ve Crossfire ile oynayabilecek olsa da gelecek oyunlar için güzel altyapı çalışmaları devam ediyor. Crossfire’da çoklu GPU’yu bu oyunda etkinleştirmek için GraphicsSettings.ini içerisinde mGPU değerini 1 yapmanız gerekebilir. Ancak oyunun bugları da var, Nvidia ekran kartıyla test ettiğimizde ise çözünürlük ayarları için oyunun yamanması gerektiğini görüyoruz. Zira yüksek çözünürlük ayarlarını tam ekran modunda kullanmayı engelleyen bir hata söz konusu. Hem oyun sisteminin, hem de bu tür hataların giderilmesi gerekiyor. Bu tür sorunlar ve oyuncuların Sid Meier isminden büyük beklentileri yüzünden Beyond Earth’ün kullanıcı yorumlarında pek çok eksi not aldığını görüyoruz. Bütün bunlara karşın hem teknik açıdan barındırdığı yenilikler, hem de tür ve hikaye olarak nadir bulunan bir oyun olması Beyond Earth’ün önemli bir oyun olmasını sağlıyor.

AMD’nin Never Settle Space Edition ile Radeon ekran kartı alanlara hediye ettiği kuponlarla ücretsiz alınabilen oyun, video yayın tarihinde Türkiye’de Steam’de 170 TL PlayStore’da 120 TL gibi fiyatlarla satılıyor.