Anasayfa Haber Apple Bu Sefer Müzikten Dava Yedi

Apple Bu Sefer Müzikten Dava Yedi

Apple, iTunes ile yeni bir rekora imza attı.
Apple, iTunes ile yeni bir rekora imza attı.

Apple’ın geçmişte kullanıcılara haber vermeden cihazlarındaki müzik dosyalarını sildiği ortaya çıktı.

Apple’a açılan yeni bir anti-tekel davasında, şirketin kullanıcıları hiç uyarmadan cihazlarındaki müzik dosyalarını sildiği ortaya çıktı. Apple bunu özellikle Amazon gibi rakiplerinden satın alınan ve Apple cihazlara indirilen müzik arşivlerini temizlemek için yapmış. İşin kötü tarafı, Apple’ın iTunes mağazası dışından gelen bu müziklerin yasal kaynaklı olmaları ve kullanıcılar tarafından para ödenerek edinilmiş olması.

Apple bu işlemi gerçekleştirmek için cihazda yabancı kaynaklı müzik dosyası tespit ettiğinde, kullanıcıyı bir hata mesajıyla cihazı fabrika ayarlarına döndürmek zorunda bırakarak yapıyormuş. Bu şekilde fabrika ayarlarına döndürülen Apple cihazdaki yabancı müzik arşivleri siliniyor, ancak kullanıcıya bununla ilgili herhangi bir uyarı verilmiyormuş.

Mahkemede ifade veren Apple yazılım güvenlik uzmanı Augustin Farrugia bu olayı doğrulamış bulunuyor. Farrugia yaptığı savunmada bu işlemin cihazlardaki olası korsan dosya yükleme girişimini engellemek için yapıldığını, kullanıcılara ise “kafalarını fazla karıştırmamak için” herhangi bir bilgi verilmediğini belirtmiş.

Apple eğer bu davadan hüküm yerse 350 milyon dolar civarında cezaya çarptırılabilir. Ancak uzmanlar bu cezanın anti-tekel yasaları doğrultusunda rahatlıkla üç katına kadar katlanabileceğini öngörüyorlar.