Anasayfa Haber Google Çocuklara Özel Hizmetler Geliştiriyor

Google Çocuklara Özel Hizmetler Geliştiriyor

Google tarafından sunulan çeşitli internet hizmetlerinin, belirli bir yaş sınırı altındaki kullanıcılara özel sürümleri tasarlanacak.

Google’ın 13 yaş altı grubundaki kullanıcılara özel yeni bir grup internet hizmeti geliştirdiğine dair söylentiler daha önce ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde şirketin mühendislik bölümünün başkan yardımcısı Pavni Diwanji tarafından USA Today gazetesine verilen bir demeçte bu söylentiler doğrulandı.

Google önümüzdeki yaz sezonundan itibaren çeşitli internet servislerinin 13 yaş altı kullanıcılar için özel olarak hazırlanmış sürümlerini hizmete sunmaya başlayacak. Bu hizmetlerin tam olarak hangileri olduğu henüz kesin değil. Ancak YouTube, Google Arama ve Chrome gibi hizmetler akla ilk gelen isimler.

Burada çocuklara yönelik servisler denince akla sadece “yetişkin” ibareli içerikten arındırılmış sürümler gelmemeli. Bu servisler doğrudan çocukların yaş ve ilgi alanlarına yönelik içeriğe öncelik verecek şekilde hazırlanacaklar. Mesela 8 yaşındaki bir çocuk kullanıcı Google Arama motorunda “tren” kelimesini arattığında, tren hatları tarifeleri görmeyecek. Onun yerine popüler çocuk kültüründe yeri olan trenlerle ilgili çizgi filmler, kitaplar ve oyuncaklar gibi sonuçlara ulaşabilecek.

Tabii 13 yaş altı gruba yönelik internet hizmeti geliştirmek pek çok açıdan kolay değil. Ayrıca işin bir de yasal tarafı var. 13 yaş altı kullanıcıların internet verilerini reklam amacıyla kullanmak, Amerika Birleşik Devletleri’nde çok ciddi federal yasalarla denetleniyor. Bu yaş grubundaki kullanıcıların verilerini ebeveynlerin izni olmadan kullanmaya kalkmak, genellikle ağır cezaların kesilmesine sebep olabiliyor. Google gibi ana gelir kaynağı reklam olan bir firma, bu konuda çok dikkatli davranmak zorunda.