Anasayfa Haber TELKODER 8. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

TELKODER 8. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 8. Olağan Genel Kurulunu’nu 4 Aralık Perşembe günü Ankara’da gerçekleştirdi.

“Yeni nesil telekomünikasyon işletmeciliği” alanında sivil toplumun merkezi haline gelen TELKODER, 8. Olağan Genel Kurulu’nu; Dernek Başkanı Yusuf Ata Arıak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Rekabet Kurumu Kurul Üyesi Murat Çetinkaya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Necati Özensoy’un katılımı ile Congresium Ankara (ATO) Ankyra Salonu’nda gerçekleştirdi.

Türkiye’de elektronik haberleşme alanında önümüzdeki 3 yılın en önemli konuları ile elektronik haberleşme alanında silkinme ve atılım yapılması için yapılması gerekenler gibi kritik iki başlığın da tartışıldığı genel kurulda açılış konuşmasını gerçekleştiren TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk Telekom Grubu’nda yapılan yönetim değişiklikleri, fiber altyapı, OTT ve elektronik haberleşme sektörünün beklendiği gibi gelişmemesi konularında görüşlerini aktardı.

Türk Telekom Grubu’ndaki yeni yapılanmanın rekabet ihlallerine yol açacağı yönünde ciddi endişeleri bulunduğunu belirten Yusuf Ata Arıak, “Rekabet Kurumu’nun ve BTK’nın bu konuyu ciddi olarak ele alması gerektiğine dikkat çekti.

Fiber altyapının güçlenmesi için ise ’Geçiş Hakkı’’ ve ‘’Tesis Paylaşımı’’nın çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Arıak, “Geçiş Hakkı Yönetmeliği Bakanlık tarafından yayınlandı ama burada tarif edilen uygulama maalesef çalışmıyor. Bu Yönetmeliğin kısa zamanda değiştirilmesini ve yaşanan sorunların kısa zamanda çözülmesini bekliyoruz” dedi. OTT konusuna da değinen Arıak, yükümlülüklerini yerine getiren firmaların, vergi vermeyen ve TİB’e sorumluluğu bulunmayan Google, Facebook, Skype gibi uluslararası firmalar karşısında aşırı vergi, aşırı denetim altında kalmaması gerektiğini belirtti.

Elektronik ve haberleşme sektörünün son 5 yıla bakıldığında dolar bazında büyümediğini ve 16-17 milyar dolar civarında bir cironun sektörde kendini tekrarladığını vurgulayan Arıak, bu yılki cironun ise 16 milyar doların altına düşeceğini ve siyaset, kamu, özel sektör, STK’larla birlikte sektörün büyütülmesi için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını da söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Binali Yıldırım; “Bu sektör dünyada ve ülkemizde de yeni bir alan aslında ve gelişimi çok hızlı. Son 10 yıl içerindeki gelişmelere baktığımız zaman o günlerden bugünleri tahmin edemiyorduk, gelecek 10 yılı da şimdi benzer şekilde tam göremiyoruz. Yaşadıkça öğreniyor, kısacası yanlışlarımızdan görerek ders çıkararak düzenlemeleri yapıyoruz, şartlarını kurallarını belirliyoruz. Rekabet sektörden ziyade kurumlar arasında yaşanıyor. Bu durum sektörün gelişimini engelliyor. Sadece yasalarla da hallolacak bir konu değil. Elektronik haberleşme sektörü tek bir işletmeciye mahkum olmamalı ve vatandaş farklı yerlerden hizmet alabilmeli. Vatandaşımız daha kaliteli hizmet alsın, dünyada başka insanların aldığı güzel hizmetlerden faydalansın. 11 yıllık görev süremiz boyunca sektördeki tüm paydaşlarla birlikte çalıştık. Rekabette ayarı tutturmak lazım. Büyükler ellerindeki gücü kötüye kullanmasın, küçükler yok olmasın. Sektör uzlaşma içinde olmalı ki çözüm sağlansın” dedi.

Binali Yıldırım, TELKODER’e çalışmaları için teşekkür ederek 8. Olağan Genel Kurulu’nun başarılı geçmesini diledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de genişbant hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü ve Ulusal bir Genişbant Stratejisi hazırlanması yönünde çalışmalara da başladıklarını belirterek, “Halihazırda “bilgi teknolojileri (IT)” sektörü genel olarak düzenlemelere tabi tutulmamakta. Bu durumun, sektörün gelişiminin ve büyüklüğünün takibinde belirsizlikler meydana getirdiğini ve rekabeti olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Özellikle sayısal arşiv, sayısal oyun, bilgisayar malzemeleri ve yazılım ürünleri gibi bilgi teknolojileri pazarlarının gelişimi ve adil bir rekabet ortamında sorunlarının çözümü için; IT sektörününde düzenlemeye tabi tutulmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Sektörümüz için son derece önemli olan bir alanda, işletmecilerin bir araya geldiği sivil toplum kuruluşu olan TELKODER’in görüşleri bizim için her zaman için önem taşımaktadır. Geçmişte yapılan birçok çalışmanın aslında bunun en güzel göstergesi olduğunu düşünüyorum. Bu duygu ve düşünceler ile TELKODER’in genel kurulunun başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

Rekabet Kurumu Kurul Üyesi Murat Çetinkaya ise “BTK’nın sabit ses iletişimi konusundaki Türk Telekom’un yükümlülüklerini kaldırmasını doğru bulmuyoruz. Sabit haberleşmede alternatif işletmecilerin pazar payları hala düşük… Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde Kurumun özellikle sabit pazara ilişkin iş yükünün artacağını öngörüyoruz” dedi. Yeni yatırımların önünü açacak düzenlemelerin yapılması ve özellikle fiberde alternatif operatörlerin önünün açılması gerektiğine vurgu yapan Çetinkaya, “2023 hedefleri odağında bu sorunların çözülmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı liderliğinde bu çalışmaların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.