Anasayfa Haber Rus Ordusu’nun Yeni Oyuncağı ZIL’den!

Rus Ordusu’nun Yeni Oyuncağı ZIL’den!

Rus ordusu için geliştirilen yeni personel taşıyıcı, Putin’in limuzinlerini üreten ZIL firması tarafından üretilecek.

Geçmişi Çarlık dönemine dayanan ZIL firması, işe 1916 yılında Moskova yakınlarındaki fabrikada FIAT tasarımı kamyonlar üreterek başlamıştı. Sovyetler Birliği döneminde Kızıl Ordu’nun kamyon ve arazi aracı ihtiyacını karşılayan ZIL, aynı zamanda devlet tarafından kullanılan makam araçlarını da üretiyordu.

Halen Rusya’nın ayrıcalıklı otomotiv şirketlerinden olan ZIL, başkan Putin’in kullandığı limuzinleri üretiyor. Bu sayfada gördüğünüz resimler ise şirketin Rus Ordusu için tasarladığı yeni hafif zırhlı arazi aracını gösteriyor. Bilim-kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen aracın sıra dışı tasarımı bizzat şirkete ait. Eğimli yüzeyler gelen mermi ve şarapnellerin sekmesini kolaylaştırmak için bu şekilde tasarlanmış.

Araç on kişi taşıyabiliyor ve en arkadaki iki koltukta oturanlar üst kapakları açarak tavana yerleştirilen ağır makineli tüfekleri kullanabiliyorlar. Araçta bulunan altı kameralı dış gözetleme sistemi kör noktaları ortadan kaldırmak için tasarlanmış. Ancak aracın geri kalanı pek de ileri teknoloji ürünü sayılmaz. En azından bu prototipte kullanılan önemli parçaların büyük kısmı antika sayılabilir.

Mesela aracın dört silindirli dizel motoru, hayli eski bir tasarım ve Çin üretimi. Ayrıca kampana frenler ve makaslı amortisörler de hayli antika tasarımlar. Ne var ki ZIL bunları seri üretime girene kadar değiştirebilir. Rusya’nın Alman Porsche ile ortak motor tasarımı yaptığı biliniyor. Bu çalışmanın ürünü olan yeni nesil motorlar büyük ihtimalle bu araçta da kullanılacaklar. Şirketin bu aracı üretmeye 2015 içinde başlayacağı tahmin ediliyor.

zil-1

zil-3