Anasayfa Haber Qualcomm’un Sorunları Yeni Telefonları Vurabilir

Qualcomm’un Sorunları Yeni Telefonları Vurabilir

Qualcomm firmasının yeni Snapdragon 810 işlemcisinde yaşanan sorunlar, büyük firmaların 2015 planlarını tehdit ediyor.

Mobil cihazlarda kullanılan işlemcilerin pazarına Qualcomm’un hakim olduğu artık bir gerçek. Hatta bu marka için mobil pazarın Intel’i oldu bile denebilir. Intel ve Nvidia gibi ciddi rakipleri pazar dışında bırakmayı başaran Qualcomm, özellikle üst düzey telefonlarda kullanılan tümleşik işlemciler (SoC) konusunda neredeyse rakipsiz.

Ve şimdi bu rakipsizlik hem Qualcomm’u, hem de onun işlemcilerine göre tasarım yapan Samsung ve LG gibi dev elektronik firmalarının 2015 planlarını ciddi biçimde suya düşürebilir! Qualcomm’un bir sonraki nesil üst sınıf işlemcisi olan Snapdragon 810 modelinde çok ciddi sorunlar yaşandığı haberleri geliyor. Bu sorunların çabucak çözülecek cinsten olmadığı, Snapdragon 810 modelinin piyasaya çıkışının hayli ertelenebileceği de konuşuluyor.

Sızan bilgilere göre, önceki Snapdragon modellerinden daha farklı bir mimariye sahip olan 810 modelinin birden fazla teknik problemi var. Bunlardan en önemlisi aşırı ısınma. Snapdragon 810 modelinin belirli bir voltaj seviyesine ulaşınca aşırı ısındığı ve bu durumun Samsung ve LG mühendisleri tarafından da çözülemediği fısıldanıyor.

Bir diğer sorunun ise RAM kontrol biriminde olduğu ve bu yüzden 810 kullanan cihazlarda sık sık aşırı performans kaybı ve yavaşlama sorunu yaşandığı söyleniyor. Buna ek olarak işlemcide kullanılan Adreno 430 GPU’sunun sürücülerinde de çok kritik problemlerle karşılaşıldığı bildiriliyor. Üstelik tüm bu söylentilerin kaynağı olarak da ilgili firmalardan sızan haberler gösteriliyor.

Qualcomm bu sorunları çözmek için 810 modelini ertelemek zorunda kalırsa, başta Samsung ve LG gibi yeni amiral gemisi telefonlarını bu işlemci üzerine kuran pek çok şirketin 2015 planları ciddi şekilde sekteye uğrayabilir. Samsung’un bu durumda kendi Exynos işlemcisine yöneleceği düşünülebilir. Ancak Samsung bu işlemciyi çeşitli sebeplerden dolayı ABD ve Avrupa pazarında kullanamıyor. LG’nin kendi geliştirdiği Nuclun işlemcisi ise henüz tamamlanmış değil.

Snapdragon 810 kullanmayı planlayan başka pek çok firmanın ise neredeyse hiç başka seçeneği yok. MedyaTek ve Rockchip gibi üreticiler üst seviye işlemciler üretmiyorlar. Nvidia ise telefon işlemcisi pazarından çoktan çıktı. Geriye bir tek Intel kalıyor, ancak onun işlemcileri de tasarım olarak çok farklı ve sekiz çekirdekli, 64-bit işlemci bekleyen tüketicilere pazarlanmaları kolay olmayacaktır. Yani eğer Qualcomm bu sorunları hızla çözemezse, kendi başarısının kurbanı olabilir!