Anasayfa Haber Windows 10, Abonelik Sistemiyle Gelebilir!

Windows 10, Abonelik Sistemiyle Gelebilir!

Microsoft’un son tüketiciye yönelik satış stratejisi, aylık abonelik ücretinden gelir kazanmaya doğru yöneliyor.

Microsoft neredeyse 40 yıla yakın bir süredir ayakta ve dünyanın en büyük yazılım firması olmayı sürdürüyor. Ne var ki mobil cihazların günlük hayata iyice entegre olmaları, şirketin masaüstü yazılımlardan olan gelirinin gün geçtikçe düşmesine sebep oluyor. Kurumsal satışlardaki rakamlarını koruyan şirketin o yönde bir sıkıntısı yok. Ancak son kullanıcıdan para kazanmak için strateji değiştirmek zorunda kaldıklarını da saklamıyorlar.

Şirket geçtiğimiz yıllarda mobil pazardan bir pay alabilmek için Windows lisans ücretlerini neredeyse ortadan kaldırmaya varan önlemler almak zorunda kaldı. Buna rağmen Android ve iOS ile başa çıkmaları pek mümkün görünmüyor. Bu yüzden de Office gibi gelir getiren yazılımların iOS sürümlerini yapmaya, üstelik bunun temel sürümünü ücretsiz tutup, ek özellikleri aylık abonelik ücretiyle sunmaya başladılar. Windows eko-sisteminde çalışan yazılım ve uygulamalar için de bir süredir bu yöntemi kullanmayı deniyorlar.

Microsoft bu yöntemin tek lisans satmaktan daha iyi bir iş modeli olduğunu düşünüyor. Peki ama diğer tüm ürünlerini abonelik sistemiyle sunarken, Windows işletim sistemini neden sunmasınlar? Microsoft tarafından gelen fısıltılar, Windows 10’un gerçekten de bu şekilde piyasaya sunulabileceğine dair ipuçları içeriyor.

Buna göre şirket yeni Windows 10’u aylık abonelik ücreti karşılığında kullanıma sunabilir. Bu modelde aylık abone ücreti karşılığında işletim sistemi kullanıma açılabilir. Bir başka söylentiye göre ise, Windows 10’un en temel sürümünün tamamen ücretsiz olması da muhtemel. Ancak daha fazla özellik isteyen kullanıcılardan, belirli bir aylık abonelik ücreti talep edilebilir. Microsoft zaten pek çok yazılım ve hizmeti şimdiden bu modele bağladığından, ödeme sistemleri de halen mevcut. ANcak bu söylentiler ne kadar gerçek, onu ancak 2015 içinde göreceğiz.