Anasayfa Makale LPDDR4 Bellekler Neler Getiriyor?

LPDDR4 Bellekler Neler Getiriyor?

Akıllı cep telefonlarında kullanılan LPDDR3 bellekler, üst modellerde yerini LPDDR4 belleklere bırakacak. İşte mobil DDR4 belleklerin özellikleri…

Dünya’nın en büyük akıllı telefon ve bellek üreticilerinden Samsung, yeni LPDDR4 bellek teknolojisini duyurdu. Peki bu ne demek? Basitçe cep telefonlarında LPDDR4 devri ile birlikte öncelikle üst model cep telefonlarında daha çok bellek ve daha yüksek performans görebileceğiz. Ancak LPDDR3 yerine LPDDR4 teknolojisinin kullanımının artıları bununla kalmıyor. Önce LPDDR4 ne demek ona bir bakalım, ardından LPDDR teknolojisinin önceki nesillere göre gelişimine ve karşımıza çıkacağı telefon modellerine geçelim.

LPDDR Ne Demek?

Burada LPDDR4 belleklerin cep telefonları gibi mobil aygıtlarda kullanıldığını ve baştaki LP’nin Low Power yani düşük güç tüketimi anlamına geldiğini belirtelim. DDR ise Double data rate synchronous dynamic random-access memory yani çift veri oranlı senkronize dinamik rastgele erişim belleği anlamına geliyor.

Samsung LPDDR4 belleği duyurdu
Samsung LPDDR4 belleği duyurdu

LPDDR4 RAM Ne Kadar Hızlı?

LPDDR3’teki gibi 20 Nanometre üretim teknolojisine sahip olan yeni LPDDR4 bellekler, 3200 Mbps veri aktarım hızı sunacak. Low Voltage Swing Terminated Logic (LVSTL) I/O interface isimli yeni teknoloji sayesinde LPDDR3’teki hızın iki katına ulaşan LPDDR4 bellekler sistem performansını oldukça arttıracak. Bu da özellikle 4K Ultra HD çözünürlükte video çekimlerinin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayacak. Günümüzde akıllı cep telefonlarında büyük boyutlu video dosyalarının işlenmesinin hem güçlü donanım, hem de enerji verimliliği gerektirdiğini vurgulayalım. Technopat olarak test ettiğimiz 4K çekim yapabilen bütün cep telefonlarında 5 dakika civarında bir limit ile karşılaştık. Zira telefon bu süre sonunda çok ısınmış oluyor.

 LPDDR4 vs LPDDR3 vs LPDDR2 vs LPDDR performans

LPDDR4 vs LPDDR3 vs LPDDR2 vs LPDDR performans

LPDDR4’ün Şarj Ömrüne Etkisi Nedir?

LPDDR4 bellekler 1.1 volt enerji tüketiyor. Bu noktada LPDDR4 belleklerin, mevcut teknoloji olan LPDDR3 belleklere göre yüzde 40 daha az enerji tüketmesi de yararlı olacak. Hem telefonun şarj ömrünü uzatacak, hem de telefonlar daha az ısınacak.

LPDDR4 vs LPDDR3 vs LPDDR2 vs LPDDR Güç tüketimi
LPDDR4 vs LPDDR3 vs LPDDR2 vs LPDDR Güç tüketimi

Hangi Telefonlarda LPDDR4 Görebiliriz?

Samsung hali hazırda Galaxy Alpha ve Galaxy Note 4 gibi önemli modellerinde yeni 20 nanometre üretim teknolojisine sahip yongalarını kullanıyor. Yani ısınma ve güç tüketimi konusunda nanometre küçülterek etkili bir adım attılar. Önümüzdeki yıl sonunda çıkacak olan yeni devam modellerinde, Galaxy S6 ve Galaxy Note 5 modellerinde 20 nanometrelik yeni Exynos işlemcilerin yanında LPDDDR4 bellek kullanımı, sistem genelinde enerji verimliliği açısından daha iyi bir çözüm sunacak.

8 GB RAM’e Sahip Modeller Olacak mı?

Üretilen modüller arasında ise 8 GB’lık olanlar da dikkat çekiyor. Yani Note 5 ve Galaxy S6 modellerinde 4, 6 ya da 8 GB RAM görme ihtimalimiz var. Ancak önemli bir not, Samsung Bellek Ürünleri Başkan Yardımcısı Joo Sun Choi bu belleklerin telefonlardan önce 4K ekran çözünürlüğüne sahip yeni tablet bilgisayarlarda kullanılacağını açıkladı. Yani Samsung’un bu yeni teknolojiyi ve 8 GB kapasiteyi cep telefonlarına hazır olur olmaz yansıtacağının bir garantisi yok.

Samsung'un LPDDR3 bellekleri de 20 nanometre üretim teknolojisine sahip
Samsung’un LPDDR3 bellekleri de 20 nanometre üretim teknolojisine sahip

LPDDR3 Bitti mi?

Peki LPDDR3 ne olacak? Mevcut üretim bantları üretime devam edecek ancak amiral gemisi modeller LPDDR4‘e geçeceği için giriş ve orta seviye cep telefonlarında, tablet bilgisayarlarda aynı fiyata hatta daha uygun fiyata daha çok RAM görebileceğiz. Yani 2015 sonunda, bir ihtimal sonbaharında piyasaya çıkacak olan modeller oldukça dikkat çekici olacak.

Sadece Exynos ile mi Uyumlu?

Son olarak bu yeni belleklerin Qualcomm’un Snapdragon 810 yongasıyla uyumlu olacağını da not düşelim. Yani Samsung bir yandan kendi ürünlerinde LPDDR4 kullanırken, diğer yandan rakiplerinin telefonlarında, tabletlerinde bulunan bellekleri de satabilir. Yeni açıklamalar ve gelişmeler oldukça biz de Technopat olarak yeni makale ve haberler ile güncel bilgileri size aktarmaya devam edeceğiz.

DDR4’ün masaüstü sürümünü merak ederseniz buyrun biraz da ona bakalım:

Video: Technopat DDR4 Sistem Toplama Rehberi