Anasayfa Haber Büyük Patent Savaşı Bitiyor

Büyük Patent Savaşı Bitiyor

Google ve Android’e karşı senelerdir sürdürülen büyük patent savaşı artık sona eriyor.

2011 yılında kurulan Rockstar Consortium firmasının tek amacı vardı, iflas eden Nortel firmasının 9,000 patentini satın almak ve bununla Google’a karşı bir dizi dava açmak. Rockstar’ın arkasında Apple, BlackBerry, Ericsson, Microsoft ve Sony gibi isimler vardı. Bunlar Android işletim sistemi nedeniyle Google ve onunla çalışan Samsung, HTC ve LG gibi firmaları cezalandırmak istiyorlardı.

Nitekim o dönem Apple’ın başında olan Steve Jobs’ın Android işletim sistemine karşı duyduğu nefreti pek de gizlemediği hatırlamak zor değil. Nitekim 4,5 milyar dolar değerindeki Nortel patentleri sayesinde, geçen üç yıl boyunca endüstri devleri arasındaki savaş dinmeden sürdü. Ancak artık bu savaşın sonu gelmiş gibi görünüyor.

Uzun süren davalar sonucunda her iki taraftaki çeşitli firmalar arasında çeşitli anlaşmalar sağlandı. Mesela Microsoft artık satılan her Android cihazdan güzel bir pay alıyor. Ancak bunun ötesinde, geçen zamanla birlikte söz konusu patentlerin ve savaşa katılan firmalardan bazılarının eski önemi kalmadı. Mesela Blackberry zar zor ayakta duruyor, Ericsson ise tarih oldu.

Bu sebeplerden dolayı Rockstar bünyesindeki firmalar ellerindeki patentlerin önemli bir kısmını 900 milyon dolara RPX şirketine devir etmişler. Halen sürmekte olan patent davaları ise en kısa zamanda öyle ya da böyle sonlandırılacak, yenileri de en azından şimdilik açılmayacak. Rockstar’ı oluşturan firmaların eline bu savaşla ne geçti derseniz, onu analiz etmek kolay değil. Ancak Google’ı batırmak ve Android işletim sistemini piyasadan silmek gibi uç noktadaki hedeflerine ulaşamadıklarını görmek zor değil.