Anasayfa Haber Çinliler Kopyayla Mücadele Ediyor!

Çinliler Kopyayla Mücadele Ediyor!

Çinli alışveriş sitesi Alibaba’nın sahte ürünlerle mücadeleye büyük para harcadığı ortaya çıktı.

1990’ların sonunda ufacık bir apartman dairesinde kurulan Alibaba, geçen yıllar içinde dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden biri haline geldi. Sahibini Çin’in en zengin adamı haline getiren site, geçtiğimiz yıllarda Çin dışındaki pazarlarda da söz sahibi olmak için büyük atılım başlattı.

Ne var ki Amazon’a rakip olmak iddiasındaki Alibaba, Batı pazarlarına girdiğinde büyük bir sorunla karşılaştı. Bir zamanlar Alibaba’nın büyümesindeki en büyük etkenlerden biri olan sahte kopya ürünler, bu kez şirketin önündeki en büyük engellerden biri haline geldi. Sebebi de gayet basit, Batılı markalar ürünlerini ucuz kopyaları ile aynı site üzerinden satma fikrine tabii ki pek sıcak bakmıyorlar!

Bu durum özellikle Alibaba’nın ABD pazarındaki büyümesini tehdit ediyor. Burada halka açılmak ve hisselerini borsaya sokmak için 25 milyar dolarlık girişimde bulunan şirket, özellikle sahtecilikle mücadeleye büyük para harcamaya başlamış. Geçtiğimiz iki yılda bu iş için 161 milyon dolar harcayan şirketin, 90 milyondan fazla taklit ürünü tespit edip satıştan kaldırdığı bildiriliyor.