Anasayfa Teknoloji ASUS, Green500 Listesine Girdi

ASUS, Green500 Listesine Girdi

Asus

ASUS tarafından üretilen sunuculardan oluşan süper-bilgisayar, verimlilik konusunda Green500 listesine girdi.

ASUS ESC4000 G2S sunucusu, yüksek enerji verimliliği isteyen küme uygulamaları için geliştirilmiş bir model. Nitekim Almanya’nın Darmstadt kentindeki GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung için üretilen yeni L-CSC süper-bilgisayar kümesinde de bu sunuculardan tam 160 tanesi kullanılmış. Frankfurt Institute for Advanced Studies (FIAS) ile ortaklaşa yürütülen projenin amacı, kuramsal fizik alanındaki matematik simülasyonlarında kullanılacak hesaplı bir süper-bilgisayar yaratmakmış. L-CSC süper-bilgisayarı özellikle quantum chromodinamikleri konusundaki çalışmalarda biliminsanlarının işini çok kolaylaştıracak.

Asus_ESC4000 G2S_3D

ASUS tarafından tasarlanan ESC4000 G2S kasasının içindeki diğer parçalar da hayli sıra dışı, her mağaza vitrininde bulunabilecek parçalar değiller. Böyle bir sistemde kullanılan grafik kartlarının da toplam hesap gücüne katkısı çok büyük olacağından, AMD FirePro S9150 çift-GPU profesyonel kartlar tercih edilmiş. İşlemciler de ASUS tarafından kullanılan çift işlemci kapasiteli anakartlara uygun olarak seçilmiş Intel Xeon E5-2690 v2 modeli. RAM modülleri ise 16GB 1.35v DDR3-1600 olarak seçilmiş ve bunlardan toplam 896 adet kullanılmış.

Asus_ESC4000 G2S_2D

Bu donanımın Green500 listesine girebilmesinin en önemli sebebi ise, çoğu benzerinden daha verimli çalışabilmesi. Yapılan testler sonucunda süper-bilgisayarı oluşturan tüm bu sunucu kümesinin harcanan her Watt elektrik başına 5.27 GFLOPs işlem gücü üretebildiği ortaya çıkmış. Bu kadar yüksek verimlilik şüphesiz bu bilgisayar kümesini devamlı çalıştıracak olan GSI için büyük avantaj. Çünkü her ne kadar kişisel bilgisayarların çektiği elektrik çoğu kullanıcı için pek önemli bir rakam olmasa da, bu türden bir süper-kümeyi çalışır tutmak için gereken elektrik faturası en varlıklı kurumu bile düşündürecek kadar büyük olabiliyor.