Anasayfa Haber AMD Dizüstülere Dönmeye Çalışıyor

AMD Dizüstülere Dönmeye Çalışıyor

AMD yeni Carrizo ile dizüstü bilgisayarlarda kaybettiği pazar payını geri kazanmanın yolunu arayacak.

AMD son senelerde dizüstü bilgisayar pazarındaki payını ciddi oranda kaybetti. Bunun farklı sebepleri var. Bir tanesi önceki Kaveri gibi işlemcilerin bekleneni verememesi, bir diğeri de tasarım nedeniyle üreticilerin zorluk çekmesiydi. Kaveri ve Beema gibi önceki nesil işlemciler, farklı anakart tasarımları gerektiriyordu. Bu da üretimi daha karmaşık hale getiriyordu.

Oysa büyük elektronik firmaları üretimi basitleştirecek tasarımlar istiyorlar. Tek anakart üzerine farklı bileşenler takarak bolca model çeşitliliği yaratabilmek, özellikle dizüstü bilgisayarların üretiminde önemli bir husus. AMD de 2015 yılında buna yönelik tasarımlar yaparak yeniden dizüstü pazarından pay alabilmeyi ümit ediyor.

Buna göre, AMD’nin yeni Carrizo ve Carrizo-L serisi işlemcileri için standart bir anakart modeli tasarladığı bildiriliyor. Carrizo-L işlemcileri giriş seviyesi, Carrizo işlemcileri ise orta ve üst seviyede konumlandırmayı amaçlayan AMD, üreticilerin işini standart anakart tasarımıyla kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Şirketin önümüzdeki günlerde Amerika’da düzenlenecek CES 2015 fuarında bu tasarıma sahip yeni dizüstü bilgisayarları da tanıtabileceği söyleniyor. Üreticilerin işini kolaylaştırmaya yönelik bu adım şüphesiz AMD açısından olumlu bir adım olacaktır. Ancak önceki AMD işlemcili dizüstülerin kullanıcıların hafızasında bıraktığı kötü anıların silinebilmesi için bundan daha fazlasının gerekeceği de bir gerçek.