Anasayfa Haber Rusya Uyduları Kamuya Açıyor

Rusya Uyduları Kamuya Açıyor

Amerika’nın ardından Rusya da özel sektöre uydu verilerine daha geniş erişim izni verecek.

Geçtiğimiz yıl ABD tarafından fırlatılan Lockheed Martin yapımı WorldView-3 uydusu, isteyen şirket ve kurumlara daha yüksek detaylı fotolar sunacaktı. Bu girişim uydu verilerinin kamuya daha fazla açılması yolunda yapılan çalışmanın adımlarından biri olacaktı. Ancak Amerika bu çalışmalarında yalnız değil.

Geçtiğimiz günlerde Rusya da sivil amaçlı uydulardan alınan görüntü ve verilerin kamusal kullanıma daha fazla açılacağının müjdesini verdi. Askeri amaçlı olarak sınıflandırılmamış uydulardan gelen veriler, arzu eden özel şirketler ya da kamu kurumlarının kullanımına sunulacak.

Bu girişim gerek bilimsel çalışmalarda, gerek ekonomik atılımlarda çok ciddi rol oynama potansiyeline sahip. Üniversiteler bu veriyle çevre kirliliğinden erozyona kadar pek çok önemli konudaki çalışmalarını geliştirebilirler. Yerel yönetimler ise özellikle şehircilik konusunda çok daha fazla bilgi sahibi olacaktır. Özel şirketlerin ise inşaattan madenciliğe kadar pek çok alanda bu verileri kullanarak yatırımlarını optimize etme şansları olacaktır.