Anasayfa Haber Siber Askerlere İdman Yok!

Siber Askerlere İdman Yok!

Amerikan ordusu siber savaş birlikleri için gereken talimnameleri temelden değiştirmeye karar vermiş.

Bir süredir çeşitli Batı ülkelerinin ordularında devam eden bir tartışma vardı. Siber savaş için gereken birliklerin oluşturulmasında, klasik askerlik şartnamelerinin ne kadar işe yaradığı konusu tartışılıyordu.

Sorun şu ki, gün boyu ekran karşısında oturup uzaktan kumandalı insansız araçları kullanacak ya da internet üzerinden gelen siber saldırıları gözlemleyecek askerler yetiştirmek için eldeki klasik talimnameler pek işe yaramıyor. Bilgisayarla haşır neşir olan gençler, genellikle standart bir piyadenin uymak zorunda olduğu kurallardan pek hoşlanmıyorlar.

Ayrıca bütün gün cepheden uzak bir binada bilgisayarlarla uğraşmak zorunda olan insanlardan bir de ağır idmanlara ve silah eğitimlerine katılmalarını beklemek pek gerçekçi değil. Kaldı ki pek çok Batılı ülkede askerlik mecburi hizmet değil. Bu yüzden de siber savaşta yer alacak uzman askerlerin profesyonel olarak alınması ve uzun süre görevlerine devam etmelerinin sağlanması gerekiyor.

Amerikan ordusu uzun süredir devam eden bu konudaki tartışmalara en sonunda bir karar alarak çözüm getirme yoluna gitmiş. Askerlik için gereken şartname ve talimnameleri tamamen yenilemeye karar veren Pentagon, siber savaş birlikleri için daha serbest disiplin kuralları getirmeye ve temel eğitimde revizyona gitmeye karar vermiş. Buna göre siber savaş birliklerinde ağır fiziksel idman ve savaş eğitimi uygulanmayacak.

Pentagon bu sayede siber savaşta gerçekten işe yarayacak gençleri profesyonel orduya katabilmeyi umuyor. Başta Çin olmak üzere dünyanın geri kalanıyla Amerika Birleşik Devletleri arasında gittikçe yoğunlaşan siber savaş, Amerikalı generalleri buna mecbur bırakmış gibi görünüyor. Ancak özellikle Çin’in şimdiye kadar elde ettiği veri miktarı düşünülürse, ABD bu adımları atmakta hayli geç kaldı denebilir.