Anasayfa Haber NVIDIA, Tegra X1 İşlemcisini Tanıttı

NVIDIA, Tegra X1 İşlemcisini Tanıttı

Nvidia tarafından geliştirilen yeni mobil işlemci hem hayli güçlü, hem de birden fazla uygulama alanı olacak.

Amerika’da her yıl düzenlenen CES fuarının yenisi dün başladı ve Nvidia ilk günden yeni mobil işlemcisi Tegra X1 ile adeta gövde gösterisi yaptı. Firmanın bir kaç ay önce yeni nesil ekran kartlarıyla pazara sürdüğü Maxwell mimarisi üzerine kurulu olan yeni Tegra X1, mobil pazardaki ilk teraflop işlem gücüne sahip işlemci olma özelliğine sahip.

Nvidia tarafından düzenlenen basın toplantısında Unreal Engine 4 “Elemental” demosu çalıştırılarak tanıtılan yeni işlemcide 8 adet 64 bit ana işlemci çekirdeği bulunuyor. Grafik işleme için ise 256 adet GPU çekirdeği SoC üzerine entegre edilmiş. Nvidia henüz bu çekirdeklerin saat hızlarına dair açık veriler paylaşmadı. Ancak toplantı alanında yapılan gösterilerde Maxwell mimarili işlemcinin benzer rakiplerinden çok daha az enerji çektiği gösterildi. Bu da bir mobil işlemci için hayli önemli bir özellik.

Tegra X1 işlemcisi sadece tablet gibi cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilmemiş. Özellikle otomotiv endüstrisine yönelik iki farklı işlemciye de temel oluşturacak. Bunlardan ilki Drive CX adıyla tanıtıldı ve özellikle otomobillerdeki ana konsolun çalışmasından ve grafiklerinden sorumlu olacak. Drive PX ise içinde iki adet Tegra X1 işlemci barındırıyor ve otomobillerdeki otonom sürüş sistemlerinin beyni olması için tasarlanıyor.

Nvidia’nın Tegra X1 işlemcisini en önemli rakibi olan Qualcomm Snapdragon 810 modelinden önce, 2015’in ilk çeyreğinde piyasaya sürmesi bekleniyor. Otomotiv için geliştirilen modeller ise büyük ihtimalle Nvidia’nın bu alandaki en eski iş ortaklarından olan Audi tarafından kullanılmaya başlanacak. Audi mühendisleri otomotiv elektroniği konusundaki araştırma ve geliştirme süreçlerini hayli hızlandırmayı başardılar. Önceden beş yılı bulabilen tasarım ve uygulama süreçlerini artık bir yıla indirmiş durumdalar. Bu da Nvidia işlemcili Audi modellerinin çok yakında ortaya çıkabileceği anlamına gelebilir.